Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arrangören Filip Sjöström riskerar att dömas till ett vite på 20 000 kronor. Foto: SVT

Arrangör riskerar vite på 20 000 kr efter demonstrationen

Uppdaterad
Publicerad

Efter lördagens anticoronademonstration då cirka 600 personer samlades vid Medborgarplatsen på Södermalm vill nu Länsstyrelsen att arrangören döms till vite enligt den nya tillfälliga pandemilagen. Samtidigt skriver arrangören bakom demonstrationen Filip Sjöström på Facebook att han inte ångrar sig.

– Vi talade med arrangören under fredagen om att det skulle bli tal om ett vite på 20 000 kronor om gränsen på åtta personer överträddes, säger Helena Remnerud, enhetschef på enheten för tillsyn på Länsstyrelsen i Stockholm.

Enligt Helena Remnerud, på Länstyrelsen i Stockholm är det första gången de använder sig av den tillfälliga pandemilagen. Foto: SVT

Under demonstrationen fanns två av länsstyrelsens inspektörer på plats vid Medborgarplatsen och kunde konstatera att reglerna inte följts. Nu kommer de att skicka ett vitesförläggandet till Förvaltningsrätten. Enligt Helena Remnerud är det första gången som Länsstyrelsen i Stockholm använder sig av den tillfälliga pandemilagen som gäller sedan den 10 januari.

– Vi hoppas naturligtvis att detta prövas för det är av stor vikt att se om lagstiftningen fungerar, säger hon.

Förutom vite är arrangören även misstänkt för brott mot ordningslagen. Under söndagen har SVT Stockholm sökt arrangören Filip Sjöström för en kommentar utan framgång, men han skrev i ett uttalande på Facebook att han inte ångrar sig.

” Ångrar jag detta? Nej. Jag har aldrig känt mig mer fri, fri av att fullt ut stå i min sanning, att inte hålla tillbaka någonting och leva fullt ut.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer