Länsstyrelsen kommer att utfärda ett vite på 50 000 kronor mot arrangören efter dagens demonstration. Foto: SVT

Länsstyrelsen utfärdar vite på 50 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Skåne var på plats under demonstrationen mot coronarestriktionerna i Malmö. De kunde snabbt konstatera att flera än åtta personer deltog och kommer nu att utfärda ett vite på 50 000 kronor mot arrangören.

Enligt polisen samlades ungefär 200 personer på Gustav Adolfs torg i Malmö för att manifestera mot restriktionerna. Demonstrationen hade aviserats i förtid och arrangören uppmanade folk att samlas i stora grupper.

Det går emot den tillfälliga pandemilag som tillåter högst åtta personer i allmänna sammankomster. Länsstyrelsen försökte dagarna innan att få arrangören att se till att inte fler än åtta personer samlades, men utan att lyckas.

Coronavirus i Skåne

Vite på 50 000 kronor

Nu kommer Länsstyrelsen att vända sig till domstol för att få vitet på 50 000 kronor utdömt mot arrangören.

– Att kalla till en demonstration i den allvarliga situation Skåne befinner sig i är extremt ansvarslöst. Det är dessutom förbjudet enligt lag. Vi befinner oss mitt i en pandemi och måste tillsammans se till att hindra smittspridningen, säger Fredrik Kristell, krisledningschef på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

Det här föreläggandet är det första i sitt slag i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet