Dora Palfi och Beatrice Ionascu vill att unga tjejer ska lära sig att programmera genom att digitalt designa telefonfordral. De är nu bland de tio bästa i en stor EU-tävling. Foto: Imagilabs

De tävlar i EU för tjejers digitala framtid

Uppdaterad
Publicerad

Dora Palfi och Beatrice Ionascu vill att fler tjejer blir teknikutvecklare och inte bara digitala konsumenter. Deras sociala innovationsprojekt har nu gått till final i en stor tävling med 700 bidrag från hela EU. Priset är en halv miljon kronor.

Dora och Beatrice är båda utbildade civilingenjörer i Sverige och förenas av en dröm att föra teknikkunskap vidare till unga tjejer. De ska inom kort lansera en app som gör det möjligt att digitalt designa ett telefonfodral med personlig färg och form. Samtidigt lär man sig kodning och grunder i programmering.

Lära sig tidigt

– Många tycker att det finns för få kvinnor i högre tekniska utbildningar, men om man inte lär sig tidigt har man missat den chansen, säger Dora Palfi, en av grundarna av startup-företaget Imagilabs.

Att lära unga tjejer att programmera är tanken bakom innovationsprojektet. Foto: Imagilabs

Det är unga tjejer mellan nio och sexton år som de vill nå. Hittills har 250 ungdomar deltagit i deras workshops men målet är att 1 000 ska ha testat prototypen. De vill att ungdomarna blir inspirerade och också ge dem återkoppling om hur produkten kan utvecklas.

– Man blir glad när man hör unga tjejer först säga att programmering inte är något för dem och sedan bli intresserade när de förstår att de klarar av det, säger Dora Palfi till SVT Nyheter.

Vid workshops på skolor försöker man lära tidigt lära ut programmering. Foto: Imagilabs

Mer än 700 bidrag från 39 länder slåss nu om finalplatsen i en stor EU-tävling för sociala innovationsidéer. De tre vinnarna får en halv miljon kronor för att vidareutveckla sina företag.

Går till final

Nu är Dora Palfi och Beatrice Ionascu bland de tio sista i finalen.

– Hur det än går är vi övertygade om att det finns en internationell marknad. Tonåringar är likadana överallt och vill vara en del av vår digitala framtid, säger Dora Palfi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.