Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Juan bor på ett av hemmen som testar en ny KBT-terapimetod för unga kriminella, B12. Foto: SVT

Ny ”supermetod” ska omvända gängkriminella på tre månader

Uppdaterad
Publicerad

På bara tolv veckor ska kriminella ungdomar förmås att tänka om. Det är den nya metod som nu testas på flera HVB-hem runt om i Sverige. Psykologen Simon Ezra utvärderar metoden i ett forskningsprojekt.

– Det är en ständigt pågående behandling, som grundar sig i KBT.

Det hörs skratt bland killarna och personalen som äter bullar i köket. På HVB-hemmet någonstans i Sverige möter vi Juan, 17, som har hoppat av gängkriget. Han känner för första gången någonsin att någon bryr sig om honom.

– De tror inte på makt här, de tror på förändring.

Han har varit inblandad i en skottlossning där han friades för medhjälp, men fälldes för innehav av kokain. På kort tid snurrade han runt på flera HVB-hem där han kände att personalen inte var med ungdomarna, utan emot dem.

– Personalen garvade när några misslyckades, som de som pissade positivt på drogtest.

Knivar och droger

SVT:s granskning visar att många HVB-hem under året som gått fått kritik för problem med droger eller våld när unga som inte passat har placerats ihop - även hem inom Humana-koncernen.

Ny ”supermetod”

Nu bor Juan på ett av hemmen som testar en ny KBT-terapimetod för unga kriminella, B12. Humanas behandlingschef Bo Buhrman skapade manualen baserad på de KBT-metoder som visat sig fungera mot antisocialt beteende eller kriminalitet i utländska studier.

Humana finaniserar nu psykologen Simon Ezra som doktorand på Uppsala universitet om metoden.

– Vi jobbar med impulskontroll, med det sociala, att tolka beteenden som hotfulla till exempel, och med ungdomens nätverk.

Tror inte på hårdare tag

Här är man tveksamma till om HVB-hem ska ges ökade befogenheter att söka igenom rum och göra drogkontroller utan samtycke.

– Det är viktigt att bygga en allians med ungdomarna, säger Simon Ezra.

SVT: Men är det realistiskt att ha psykologer på varje hem och en krävande behandlingsform, när många HVB-hem inte ens klarar grundkraven från Ivo? 

– Det har visat sig i forskning i andra länder att det kan vara rent kontraproduktivt att bara placera dessa ungdomar tillsammans, utan någon behandling. Så vad är alternativet? undrar Simon Ezra.

Fotnot: av säkerhetsskäl har vi bytt ut killarnas namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.