”De tog två som hade limmat fast sig på planet”

Uppdaterad
Publicerad

Bromma flygplats stängde tillfälligt helt för flygtrafik sedan klimataktivister tagit sig in på området och limmat fast sig på ett av planen. SVT Nyheter har pratat med två passagerare som drabbades av flygsabotaget.

En koordinerad klimataktion genomfördes under söndagen på flera flygplatser i Sverige. Vid lunchtid larmades polisen till Bromma flygplats i norra Stockholm om obehöriga på flygplansområdet vilket gjorde att trafiken tillfälligt omdirigerades till Arlanda – där en annan aktion genomfördes.

Klockan 12 skulle Ylva Lindskogs flyg ha lyft mot Halmstad. Men på grund av aktionen stod planet med ett 70-tal passagerare fortfarande på marken när SVT Nyheter pratade med henne över telefon vid 14-tiden.

– De har gått igenom oss alla och kollat så att vi är rätt personer som sitter på planet. Sedan har de letat efter aktivister på utsidan. De tog två som hade limmat fast sig på planet och så har de letat efter en tredje, säger Ylva Lindskog.

– Först fick de inte öppna dörrarna så det blev jättevarmt, och man märker hur barnen börjar bli otåliga och ledsna men alla tar det lugnt. Nu har de serverat oss vatten i alla fall.

Passageraren Linn har även hon suttit fast på ett annat varmt plan tillsammans med sina barn. Men drygt två timmar efter utsatt tid fick de besked om att de skulle få åka iväg.

– Jag var mest irriterad, säger hon.

Totalt fyra personer greps på Bromma flygplats. Klimataktivisterna i Extinction Rebellion Sverige har tagit på sig flygplansaktionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.