Simon Edvardsson och Emelie Ågren, båda nyanställda på Uddeholm AB

De tror på industrin i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Få unga vill jobba i industrin. Gymnasieutbildningarna blir färre och de som fortfarande finns har svårt att fylla sina utbildningsplatser.

– Det kan ha fått ett rykte om att det är ett smutsigt jobb men så är det inte. Det finns så mycket olika saker man kan göra, säger Simon Edvardsson, anställd på Uddeholm i Hagfors.

Simon Edvardsson är 23 år och senast anställd på sitt skiftlag i pressmedjan. Han är operatör på den stora pressen som formar 1 700 grader varma och flera ton tunga stålblock, till mer hanterbara storlekar.

– Jag sitter och kör pressen och smider material till rätt dimensioner. I början var det lite läskigt. Det är väldigt stora maskiner och allt väger väldigt mycket. Men det är häftigt också, säger han.

Val 2018 – #dinröst

Det är inget kontorslandskap direkt i maskinhallen där pressen står. Det är varmt, sotigt, bullrigt och truckar som far fram och tillbaka.

Men inne i kontrollrummet där det mesta av arbetet sker är det svalt och tyst. Pressen märks mest som en liten vibration i golvet.

Första jobbet

Simon är infödd hagforsing, har gått på industrigymnasiet på Älvstranden och nu har han sitt första jobb på stålverket. Hade han varit fotbollsspelare hade han förmodligen kallats för egen produkt i sportkolumnerna:

– Det är en spännande, intressant och häftig produktion. Uddeholm har en lång historia inom industrin just i Hagfors så det var nära till hands. Jag har alltid tyckt att det här har varit roligt.

Flyttade hem

I ett kontorslandskap sitter däremot Emelie Ågren. Hon är kommunikatör och också nyanställd. Efter fyra år med studier i Dalarna och jobb i Karlskrona, vände hon hem till Hagfors igen för familjen, jobbet och kärleken.

– Jag hade i en baktanke om att komma hem till Hagfors nånstans, men det var inte planerat att det gå så fort.

Hon började i mitten av maj och hennes jobb är att marknadsföra Uddeholm, såväl mot kunder som tänkbara, framtida anställda. Tiden för broschyrer är förbi och det är digitala kampanjer som gäller enligt Emelie, för att nå de unga.

– Jag skulle framför allt använda video. Det brukar fungera bäst på sociala medier. Och kanske visa hur man utvecklar digitaliseringen här. Den yngre målgruppen kanske går igång mer på det.

Vad säger politikerna och vad tycker du att de ska göra för att göra industrin mer lockande för unga? Vad har du själv för idéer? Vi är på plats på torget i Hagfors klockan 10.00–12.00 och 13.00–14.30 på tisdag.

SVT Nyheter Värmlands valturné

Planen kan komma att ändras, och vi fyller på med exakta platser och tidpunkter efter hand.

Datum/Tid, Kommun/Plats, Fråga i fokus

13 augusti: Hammarö, Barnomsorg

14 augusti: Hagfors, Torget 10.00-12.00 och 13.00-14.30, Framtiden för industrin

15 augusti: Storfors, Samhällsservice på landsbygden

16 augusti: Karlstad, Sjukvården och tillgängligheten

20 augusti: Säffle, Jordbruk och skog

21 augusti: Kristinehamn, Brott och straff

22 augusti: Forshaga, Miljö och klimat

23 augusti: Torsby, Stad och land

28 augusti: Munkfors, Kultur

29 augusti: Sunne, Vargfrågan

30 augusti: Filipstad, Arbetsmarknad och integration

3 september: Årjäng, Äldrefrågor

4 september: Arvika, Skolan

5 september: Kil, Kollektivtrafik och infrastruktur

6 september: Eda, Lokala partier i valet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet