De tvingas arbeta i skift på krematoriet

Uppdaterad
Publicerad

Det är hård press på krematorier i Stockholmsområdet på grund av det ökande antalet avlidna i Covid-19.

På St Botvids kapell i Huddinge arbetar man nu i skiftlag och kanslipersonalen har snabbutbildats och tvingas också gå ner och arbeta i krematoriet.

– Det känns självklart att hjälpa till, säger Marie Carlsson, som nu arbetar dubbelt för att man ska klara det ökande antalet kremeringar.

När antalet döda i Covid-19 stiger, och när pandemin också leder att fler anhöriga oavsett dödsorsak väljer att kremera kvarlevorna efter sina anhöriga för att få längre tid till dess att begravning måste ske, så ökar också trycket på landets 60-talet krematorier.

I Stockholmsområdet är situationen ansträngd, det säger Svenska kyrkan till SVT.

Vårt team har följt med personalen på St Botvids krematorium i Huddinge, där man tvingats börja arbeta i olika skiftlag.

Kanslipersonalen vid kapellet har snabbutbildats och går nu också ner och arbetar i krematoriet, vid sidan av sina vanliga arbeten.

De har nästan dubbelt så många kremeringar nu, och krematorieföreståndare Thomas Kvarnström utesluter inte att man kan tvingas börja arbeta på helger också, eller i tvåskift vid behov.

– Det är tufft, men vi ska klara det här. Det måste vi, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.