De var de inom C som röstade nej till Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Centerstudenters två företrädare var de enda i Centerpartiets förtroenderåd som röstade emot överenskommelsen som ser ut att föra socialdemokraten Stefan Löfven till statsministerposten.

– Det var vi mot alla i diskussionerna, säger Naod Habtemichael, förbundsordförande för Centerstudenter.

På lördagseftermiddagen stod det klart att även Centerpartiets förtroenderåd med röstsiffrorna 56-2 ställde sig bakom den uppgörelse som partiet har gjort med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna.

– Jag är glad och stolt över det starka stödet, säger Lööf om partiets uppslutning.

Regeringsbildningen

De två i rådet som röstade emot överenskommelsen är med i Centerstudenter, där Naod Habtemichael är förbundsordförande.

– Mötet gick bra, det var god stämning. Men det var vi mot alla i diskussionerna. Centerstudenter var emot att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Alla andra distrikt var för, säger han strax efter att Centerpartiets ledare Annie Lööf presenterat resultatet av förtroenderådets diskussioner.

Håller S sina löften?

Studenterna hade hellre sett att Ulf Kristersson blir statsminister.

– Men nu är beslutet fattat så vi ska jobba för att Socialdemokraterna håller de löften som vi har fått, säger Naod Habtemichael.

Han oroar sig nu för vad det här beslutet kommer betyda för svensk politik framöver.

– Jag tror att det här kan vara en grogrund för att populistiska partier som Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ska växa eftersom det nu bildas ett konservativt block och alla andra blir ett vänsterliberalt block.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet