Läxhjälparen Nahom Ogbazion hjälper elever i Hagalund med studierna. Foto: Emil Larsson, Iman Tahbaz, SVT

De vill förändra förutsättningarna för unga i närområdet när skolorna brister

Uppdaterad
Publicerad

Likvärdigheten i svensk skola fortsätter att minska. Det visar den senaste Pisa-undersökningen och Skolverkets statistik över andelen gymnasiebehöriga elever i grundskolan. Men det finns de som bestämt sig för att göra skillnad.

– När man inte vill lita blint på kommuner och politiker, då är det upp till privatpersoner att sätta upp strukturer, säger 22-åriga Nahom Ogbazion, som är med och bedriver ideell läxhjälp.

Föräldrars akademiska bakgrund, brist på behöriga lärare och sämre förutsättningar för att skapa en god skolmiljö, är några av de avgörande orsakerna till den minskade likvärdigheten som syns i hela landet, enligt Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

– Kanske är det så att elever får svårigheter i skolan för att de inte får möta en skicklig lärare och inte får den undervisningen de behöver, säger han.

”Vi har samma bakgrund som ungdomarna”

I Stockholmsförorten Hagalund bestämde sig några killar för att skapa meningsfulla sammanhang för ungdomar i närområdet. Först genom att starta fotbollslaget Solna FC och därefter genom att erbjuda läxhjälp tre timmar i veckan, säger Nahom Ogbazion.

 – Jag tror att en av anledningarna till att det har gått så bra är för att vi har samma bakgrund som ungdomarna. Vi har vuxit upp här och gått igenom samma problem. Vi vill visa att det går att göra något värdefullt med sitt liv, säger han.

”Har hjälpt mig att tänka framåt”

16-åriga Nikola Berovic gick ut årskurs nio utan slutbetyg och går därför inte i skolan i dag. Låg studiemotivation och svårt att känna samhörighet till lärarna är två orsaker han nämner.

Men trots det, går han på läxhjälpen för att förbättra sina kunskaper om han en dag återvänder till skolbänken.

– Lärarna hade inte rätt hjälp för mig. Men läxhjälparna här har jag sett i området hela mitt liv, så vi har en annan kemi. När de säger åt mig att göra något, då gör jag det. Det handlar om respekt och det har funkat för mig. De har hjälpt mig att tänka framåt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.