Vill sänka ”dansbandsmomsen”

Vad är det som kostar 6 procent moms om man sitter ner men 25 procent moms om man rör sig? Svaret är dansband – på grund av den så kallade dansbandsmomsen. Men i dag presenterades en riksdagsrapport som kräver att momsen på dansband sänks.

När man köper en bok, går på museum eller ser en rockkonsert så betalar man en så kallad kulturmoms på sex procent. Samma sak gäller om man går på en dansbandskonsert.

Om det inte är tänkt att man ska dansa på konserten – då rusar momsen upp till 25 procent. I branschen kallas det för dansbandsmomsen och det är något som en växande opinion i riksdagen nu vill ändra på.

”Orimligt särskiljning”

– Det är klart att om vi har ett nästan 20 procent högre skattetryck på en kulturform så missgynnas ju den relativt till de andra. Det blir svårare ekonomiskt att arrangera danser, säger Anders Åkesson (C), riksdagsledamot.

Han och många andra i riksdagen tycker det är orimligt att dansbanden skiljs ut från annan kultur, och att det är lite absurdt hur man avgör vilken moms det blir.

– Finns det ett uppsåt till dans, alltså har man arrangerat en danskväll, så blir det 25 procent moms. Men om samma band står på samma scen och spelar en konsert där folk spontandansar så blir det sex procent moms, säger Anders Åkesson (C).

– Jag tycker man ska sträva efter enhetlig moms. Det är därför vi till exempel har sänkt momsen på catering och likställt att äta inne och ute till. Det borde vara samma här, säger Jenny Petersson (M), riksdagsledamot.

Presenterade rapport

Ledamöter från Centern, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har motionerat om att sänka dansbandsmomsen.

I dag presenterade de moderata riksdagskvinnornas kulturgrupp en rapport som kartlägger Dansbandssverige.

– Vi vill lyfta fram dansbandsnäringen som en viktig kreativ och kulturell näring, som har en stor betydelse för folkhälsan i Sverige och för samhällsekonomin, säger Ellen Juntti (M), som skrivit rapporten.

Frågan är dock hur dansvännerna ska övertala finansdepartementet. Tidigare har man där sagt att EU-regler gör det omöjligt att sänka momsen på dansband, och frågan är inte särskilt högt prioriterad. Men M-kvinnorna i riksdagen tänker arbeta målmedvetet och långsiktigt för att få till en förändring.

– På sikt är det orimligt med olika skattesatser inom olika kulturområden, säger Jenny Petersson (M).

– Vi får lära Anders Borg att dansa först, säger Ellen Juntti (M).

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer