Kjell Persson. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pappan: Vi kunde inte bevisa bluffen

Uppdaterad
Publicerad

Kjell Persson, pappa till Johan Persson, säger att det har varit frustrerande att veta att bevisen var fabricerade och att Johan och Martin dömdes på falska grunder.

På det råmaterial som SVT fått tillgång till kan man se hur det som påstås vara ONLF-rebeller är skådespelare som skrattar mellan tagningarna.

–Johan och Martin sade redan i förhören att ”de här människorna har vi aldrig sett förut”, säger Kjell Persson.

Eftersom de inte kunde bevisa att materialet var arrangerat så beslutade Johan Persson och Martin Schibbye i samråd med anhöriga och ambassadpersonal att inte ta upp det i rätten.

-Det var en avvägning som gjordes för deras egen säkerhet, säger Kjell Persson.

”Uniformerna stämmer inte”

Han säger att Johan och Martin även berättat om den kropp som visades upp i videon, som påstås vara en död ONLF-rebell.  

-Men tittar man noga så ser man att uniformerna inte stämmer. Den som är död har helt andra kläder på sig, av en annan modell.

Advokat Tomas Olsson har inte haft möjlighet att se materialet men säger också att det länge varit känt att videon var fabricerad.

-Men jag vill inte kommentera olika skeenden av vad Johan och Martin har varit med om. Det vill jag överlåta åt dem att göra när de förr eller senare beslutar sig för att prata med pressen, säger han. 

Utrikesdepartementet säger till SVT Nyheter att de inte vill kommentera tv-materialet. Vi har även sökt den etiopiska ambassaden i Stockholm utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska journalister fängslade i Etiopien

Mer i ämnet