Debatt i Aktuellt: Muslimska organisationers ansvar i kampen mot IS

Uppdaterad
Publicerad

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi, menar att muslimska företrädare inte tillräckligt tydligt har tagit avstånd från intolerant och sekteristiskt tänkande inom islam. Men Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer, håller inte med.

SVT har berättat om ”Ali” vars två tonårsdöttrar rekryterades till terrorsekten IS och flyttade till Raqqa i Syrien för två år sedan. Han anser att muslimska ledare i Sverige är alltför tysta och att de inte tar avstånd från IS tillräckligt tydligt.

LÄS MER: Hans döttrar rekryterades av IS

Han får medhåll av Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi, som håller med om att det varit för tyst från muslimska företrädare.

– Jag skulle vilja beskriva det som någon slags underprestation när det gäller att bemöta intolerant och sekteristiskt tänkande som är kännetecknande för IS. Problemet är att vi möter inte bara det här hos terrorsekten utan även inom den wahabitiska och den salafistiska tolkningstraditionen, säger han.

– Terrorsekten IS hämtar delar av sin ideologi från den här intoleranta tolkningstraditionen.

”Muslimska företrädare bör markera tydligare mot terrordåd”

Men Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer, håller  inte med om att det varit för tyst från muslimska företrädare.

– Det tycker jag inte. Många muslimska organisationer har trots dåliga förutsättningarna har tagit många debatter och det pågår ständigt ett arbete. Det kanske inte alltid är synligt för professorn och det offentliga Sverige, men det görs ständigt utan att man skyltar om det.

Många organisationer har arrangerat seminarier, konferenser och föreläsningar som till exempel handlar om Syrienresenärer.

– Det här är diskussioner som har förts ända sedan attackerna den 11 september 2001.

Mohammad Fazlhashemi tycker även att muslimska företrädare i Sverige tydligare bör gå ut och markera mot terrordåd, som de till exempel har gjort i Storbritannien.

Men även där får han mothugg av Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer.

– Det första som många muslimska organisationer gör, när ett terrordåd sker, är att de skriver ett pressmeddelande där de tar avstånd, vilket de egentligen inte behöver göra, eftersom det inte har med dem att göra, säger Rashid Musa, och fortsätter:

– Dessutom är våra organisationer demokratiskt styrda. Den här frågan är väldigt viktig, men det finns också många andra viktiga frågor som arbetslöshet, ungdomskriminalitet och missbruk. Vi kan inte sadla om hela vår verksamhet och bara fokusera på en fråga.

Tusentals våldsbejakande extremister i Sverige

Säkerhetspolisen, Säpo bedömer att det i dag finns tusentals våldsbejakande extremister i Sverige. Ökningen de senaste åren har varit dramatisk.

– Vi har aldrig sett något liknande i den omfattningen förut, sa Säpos generaldirektör Anders Thornberg nyligen i en TT-intervju.

LÄS MER: Säpo: Tusentals radikala islamister i Sverige

Framför allt handlar det om våldsbejakande islamistiska extremister. År 2010 bedömde Säkerhetspolisen (Säpo) i en rapport att det fanns omkring 200. Nu talar Säpo-chefen om ”tusentals”.

Kunskapen om de våldsbejakande extrema islamisterna i Sverige är ofta låg på lokal nivå. Men det finns undantag. I Borås har polisen lärt känna den våldsbejakande miljön väl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.