Lisa Pelling och nationalekonomen Tino Sanandaji debatterade i Aktuellt i kväll. Foto: SVT

Debatt i Aktuellt om våldet i förorterna

Uppdaterad
Publicerad

För några dagar sedan sände norska NRK ett reportage från Stockholmsförorterna Rinkeby och Husby. Enligt reportaget har polisen tappat kontrollen över områdena som präglas av fattigdom, hög arbetslöshet och omfattande kriminalitet. I Aktuellt debatterades reportaget av statsvetaren Lisa Pelling och nationalekonomen Tino Sanandaji.

När reportageteamet från NRK besökte Husby blev det utsatt för hot och stenkastning, vilket uppmärksammades i flera medier –  inte bara i NRK utan även i Sverige av bland andra SVT.

– Det är en väldigt upprörande bild men det är bara en bild av förorterna i Sverige. Det bor nästan 100.000 människor kring Järvafältet i Stockholm. De allra flesta av dem går till jobbet på morgonen, hjälper sina barn med läxorna och går ut och promenerar med hunden, sade Lisa Pelling, statsvetare och utredningschef på vänsterorienterade tankesmedjan Arena Idé.

Dock tycker hon inte att bilden i NRK-reportaget är felaktig men det är inte hela bilden. Hon understryker att det är självklart att polisen inte ska mötas hot och stenkastning.

– Men ungdomarna ska inte bara mötas av engagerade poliser utan också av engagerade vuxna inom socialtjänsten, skolan och fritidsverksamheter, sade Lisa Pelling. 

Visar en mörk verklighet

Tino Sanandaji anser att bilden är korrekt. Han förstår att det chockerar många att se reportaget men det är ingen svartmålning.

– Man visar helt enkelt en mörk verklighet. Norrmännen var där två dagar och det här hände första kvällen de åkte ut med polisen, sade han.

Enligt Tino Sanandaji är både Husby och Rinkeby små områden. Rinkeby har ungefär 15.000 invånare men bara i år har man haft 30 fall av stenkastning mot polisen, hävdade han.

Tino Sanandaji var själv med i reportaget och upplevde hur han och NRK-teamet kördes ut från ett kafé av maskerade män.

Att det inte är hela bilden tycker han är en självklarhet.

– På kaféet var det en massa trevliga människor som inte ville att vi skulle bli bortkörda. När det rapporteras om bombdåd i Bagdad förstår alla vuxna människor att alla i Bagdad inte är terrorister, sade Tino Sanandaji.

Han hävdade dock att det i ett så litet område som Rinkeby statistiskt sett borde ske ett mord var tionde år.

– Men det begås ett eller flera mord varje år, sade han.

Brottslighet som i en amerikansk storstad

Enligt Tino Sanandaj har det skett en polarisering i Stockholmsområdet. I vissa förorter är koncentrationen av fattigdom, arbetslöshet och sociala problem mycket hög, vilket lett till hög brottslighet.

– Samtidigt är brottsligheten i övriga Stockholm bland den lägsta i världen. Men sedan har vi vissa områden 15 minuter härifrån där brottsligheten är som i en amerikansk storstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.