Hör Kevin och Theo om debatten i Skellefteå inför skolvalet. Foto: SVT

Debatt i Skellefteå inför över 400 förstagångsväljare

Publicerad

I morgon, fredag, ska mer än 1 000 elever vid Anderstorpsskolan i Skellefteå rösta i skolvalet. Idag hölls en debatt på temat miljö och trygghet mellan ungdomsförbunden i aulan.

– Vi märker ett större engagemang från eleverna den här gången. Kanske beror det på debatten kring Metoo eller högervindar, tror samhällskunskapsläraren Tomas Åkesson.

Och direkt debatten drar igång märks engagemang på så sätt att ett gäng elever markerar genom att lämna sina platser när Sverigedemokraternas representant börjar prata.

Val 2018 – #dinröst

”Debatten hjälper”

Men debatten fortsatte, och för ungefär 400 av eleverna kan den betyda mycket eftersom de för första gången får rösta i valet till kommun, landsting och riksdag.

– Jag vet redan vad jag ska rösta på men den här debatten hjälper ändå jättemycket, det är både kul och intressant att få höra vad alla partier säger, berättar Theo Lundqvist.

Han får medhåll av Kevin Vikman som absolut ska rösta.

– Ja det känns ju bra att få vara med och bestämma och tycka till om vad man vill så att man inte bara sitter hemma och har åsikter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet