Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg och GP:s ledarsideschef Alice Teodorescu debatterade i torsdagens Aktuellt. Foto: SVT

Debatt om dansk migrationspolitik: ”Vi svenskar undviker att prata om verkligheten”

Uppdaterad
Publicerad

I torsdagens Aktuellt medverkade Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg och Alice Teodorescu, chef för Göteborgs-Postens ledarsida, i en debatt om nya asylpolitiska förslag i Danmark.
– I grunden är det sunt att diskutera de konflikter som uppstår när ett samhälle förändras, säger Alice Teodorescu.

I en intervju med SVT Nyheter menar Mads Fuglede, ledamot i Folketinget för danska Venstre, landets liberala parti, att man i Danmark vill se en rad åtstramningar i migrationspolitiken för att göra det mer oattraktivt att söka asyl i Danmark.

Fuglede menar att det i Danmark skapats parallella samhällen med människor från Mellanöstern som har problematisk kvinnosyn, struntar i danska värderingar och lever på bidrag.

Danska Socialdemokraterna har också bland annat lagt fram förslag om att minska andelen invandrare i utsatta bostadsområden till 30 procent.

”Drängstugenivå”

Anders Lindberg på Aftonbladet uppskattar inte Mads Fugledes retorik.

– Jag blir glad att vi inte har den här drängstugenivån i Sverige. Denna retorik är obehaglig och konstig. Han står och säger att det är ett problem att människor har utländska rötter. Det är inte ett problem, det finns ingen anledning att ha en diskussion om det – här i Sverige handlar det om jobb och att människor ska lära sig svenska. Det är rimligare frågor att diskutera, säger han.

”Undviker att prata om verkligheten”

Alice Teodorescu menar att det råder olika debattkulturer i Danmark och Sverige.

– Danskarna är mer vidlyftiga och pratar på ett annat sätt. I Sverige har vi problem med det motsatta, nämligen att vi har en ganska överslätad retorik. Vi undviker att prata om verkligheten, och hamnar i metadiskussioner om begrepp, vilket flyttar fokus från problemen, säger hon.

– Detta är en sund diskussion, man måste kunna resonera kring de problem som uppstår när ett samhälle förändras. Det är inte negativt att ett samhälle förändras, men man måste ha redskap för att hantera förändringen, fortsätter Teodorescu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer