Fler utspel i den danska integrationspolitiken väntas

Uppdaterad
Publicerad

Maskeringsförbud, mottagarcenter för asylsökande och hårdare regler för familjeåterförening. I Danmark har flera partier på kort tid gjort utspel kring asyl- och integrationspolitiken.

Den borgerliga regeringen vill ha ett maskeringsförbud som i praktiken innebär ett förbud för burka,  niqab och balaklava(rånarluva).

Socialdemokraterna vill avskaffa möjligheten att söka asyl vid gränsen i Danmark – det ska man göra från ett annat land, möjligen i Nordafrika.

– Om man kommer till Danmark och söker asyl så blir man flugen till ett mottagarcenter i det land vi sluter avtal med för att behandla sin asylansökan där, säger Mattias Tesfaye (S), partiets talesperson i invandringsfrågor.

Förslaget har kritiserats

Enligt förslaget ska de som beviljas asyl skickas till ett av FNs flyktingläger och i gengäld kan Danmark åter ta emot kvotflyktingar.

– Det är ett försök att säga stopp för den okontrollerade migrationen där det är djungelns lag som råder, säger Mattias Tesfaye (S).

Förslaget har kritiserats hårt av Enhedslisten, systerparti till Vänsterpartiet i Sverige.

– Det är oklart hur detta hänger ihop med mänskliga rättigheter och internationella konventioner. Det är symbolpolitik och en högervridning av Socialdemokraternas politik, säger Rune Lund(EL) talesperson för partiet.

Vill försvåra familjeåterförening

Socialdemokraterna har också ingått ett avtal med den borgerliga regeringen och Dansk folkeparti om hårdare regler för familjeåterförening för personer som bor i utsatta områden.

– Precis som i Sverige har vi i Danmark stora bostadsområden där det både är många sociala uppgifter som ska lösas och en jättestor integrationsuppgift. Därför har vi sagt att vi vill få ner antalet invandrare i de här bostadsområdena till 30 procent, och det kräver ett stopp för ytterligare invandring till de här områdena – bland annat familjeåterförening, säger Mattias Tesfaye (S).

Fler förslag väntas

Om några veckor kommer regeringen att lägga fler förslag som riktar sig mot de utsatta bostadsområdena.

– Vi kommer att komma med en lång rad med insatser som ska leda till att vi kan upplösa de här ghettona. Det kan vara allt från att riva bostadsblock till att säkra att man sätter sina barn i förskola där det talas danska eller extra hårda regler som eventuellt enbart omfattar ghettoområdena, säger Marcus Knuth (V), talesperson i invandringsfrågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer