Kraven skärps på dansk-utländska par som vill bo i Danmark. Arkivbild. Foto: TT

Danmark: Ingen familjeåterförening för dem i utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Den danska regeringen har gjort upp med Socialdemokraterna och Dansk Folkeparti om nya regler för par som vill återförenas i Danmark. Den som bor i utsatta områden ska inte kunna få hämta sin partner till Danmark.

För att någon ska kunna hämta en make eller maka till Danmark från utlandet ska en rad krav uppfyllas, enligt uppgörelsen som blev klar på onsdagen. Det är bland annat krav på utbildning, språkkunskaper och arbetslivserfarenhet.

De skärpta kraven kommer att leda till färre familjeåterföreningar, tror invandringsminister Inger Støjberg (V).

”De bär redan en stor social börda”

Den som bor i ett utsatt bostadsområde ska inte få hämta dit en maka eller make från utlandet. Det kravet har varit viktigt för Socialdemokraterna, säger partiets talesperson i invandringsfrågor, Mattias Tesfaye.

– Det ska inte vara fler familjeåterföreningar i de mest utsatta bostadsområdena i Danmark. De bär redan innan en stor social börda. Vi ska inte be dem att även lösa integrationsfrågan, säger Tesfaye.

Det tidigare kravet om att dansk-utländska par som vill bosätta sig i Danmark måste ha större anknytning till Danmark än till något annat land slopas.

De nya föreslagna reglerna gäller inte för EU-medborgare, inte heller flyktingar som har laglig rätt till återförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.