Forssell (M): Regeringen ska inte aktivt hjälpa terrorister ta sig till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen bidrar till att skapa fler säkerhetsrisker för Sverige. Det sa Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell när han ställdes mot inrikesminister Mikael Damberg i en debatt om de tre IS-kvinnorna som utvisats till Sverige.

– Utvisade personer har vi en skyldighet att ta emot, säger Mikael Damberg.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) och Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell möttes under måndagskvällen i SVT Aktuellt gällande de tre svenska IS-kvinnor som under dagen utvisades till Sverige. Moderaterna har varit kritiska mot regeringens hantering av frågan och ifrågasätter det stöd regeringen visat kvinnorna i samband med återvändandet.

– Det är skillnad på att ta emot och aktivt bistå terrorister att ta sig till Sverige. Det har varit svårt att hämta hem tolkarna i Afghanistan som tjänstgjort för försvarsmakten. I det här fallet skickar man en välkomstkommitté med UD-tjänstemän, läkare, säkerhetspersonal med mera, säger Johan Forssell.

Damberg: En skyldighet

Mikael Damberg tillbakavisar att det handlat om en välkomstkommitté utan att det rört sig om rutiner för att utvisningen ska gå till på ett säkert sätt.

– Utvisade personer har vi en skyldighet att ta emot och då omfattar det även barn. Det finns en skyldighet för oss att göra det på ett säkert sätt. Både från ett säkerhetsperspektiv men också för barnens bästa, säger Mikael Damberg.

– Kvinnorna har själva fått betala sina flygbiljetter tillbaka till Sverige men eftersom det inte går reguljära flyg från det regionala självstyret har man valt att hjälpa till med planeringen av resan.

Säkerhetsrisker för Sverige

Johan Forssell säger att regeringen i och med sin hantering av fallet bidrar till att skapa fler säkerhetsrisker för Sverige.

– Om man faktiskt bryr sig om Sveriges säkerhet ser man inte till att aktivt bistå personer som är säkerhetsrisker att ta sig till Sverige. Kommer de till Sveriges gräns får man försöka lagföra dem. Vi hade till exempel lagt fram ett förslag om att återkalla ett medborgarskap om man valt att ansluta sig till en terrorsekt, det har inte regeringen velat göra. Det svenska medborgarskapet är inget man bara ska få lättvindigt, säger Johan Forssell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.