Ivar Arpi och Svante Tidholm diskuterar manlighet i Aktuellt. Foto: SVT

Debatt i Aktuellt om mansrollen: ”Har blivit jobbigare att vara man”

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit jobbigare att vara man. Det säger både Ivar Arpi och Svante Tidholm i SVT:s Aktuellt i en debatt om mansrollen och feminism.

Den omtalade psykologiprofessorn Jordan B Peterson är på Sverigebesök. Han har främst blivit känd för sitt motstånd mot feminism och politisk korrekthet och har miljoner följare – men är också hårt ifrågasatt.

Svante Tidholm, projektledare i organisationen Män, tycker att feministiska män har misslyckats med att nå ut till andra män och att man kan ha något att lära av att Jordan B Peterson har blivit ett fenomen.

Ivar Arpi, ledarskribent för Svenska Dagbladet, menar att det finns ett uppenbart problem för feminismen att locka män.

– Orsaken till att feminister och feministiska män har haft svårt att nå ut till män är att mannen i sig är ett problem inom feminismen.

Vänder sig emot kollektivt ansvar

En bild som Svante Tidholm, inte känner igen sig i.

– Vi som är en feministisk organisation jobbar nära massor av män och vi står på deras sida och försöker stötta dem och förändra manligheten tillsammans. Det är ett problem som vi uppenbarligen måste ta itu med väldigt snabbt med tanke på metoo-rörelsen, som nästan bokstavligen drog byxorna av oss män.

Ivar Arpi vänder sig emot att alla män skulle ha ett ansvar eller till och med en skuld.

– Jag förstår inte hur jag som hederlig man, som beter mig anständigt, ska ta ansvar för våldtäkter som begås av andra individer – bara för att vi har samma kön.

”Saknar maktanalys”

Svante Tidholm anser att Ivar Arpis och Jordan B Petersons perspektiv saknar maktanalys.

– Med en maktanalys så förstår man att vi män växer upp och fostras in i en manlighetsroll, vi är sociala varelser som gör vad som förväntas av oss, och just nu så har vi en manlighet där sexism är en naturlig del. Det behöver vi ta itu med som män.

Har det blivit svårare att vara en man efter metoo?

– Ja, det tycker jag. Kvinnor har ju sagt upp det här avtalet om att vara tysta om vad vi män gör, det är klart att vi blir osäkra då.

Även Ivar Arpi tycker att det har blivit jobbigare att vara man än för 10-20 år sedan.

– Det man framförallt kan ta med sig är att patologiseringen av helt vanliga män, som skedde i metoo till exempel, där grova övergrepp blandades med att du säger någonting klumpigt, och så säger man att det här är en del av samma patriarkala struktur, på det sättet har det blivit jobbigare att vara man.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.