Visa alla (2)
Visa alla (2)

Svensk handel om höjd skatt på plastpåsar: ”Dåligt förslag”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill höja skatten på plastpåsar för att hjälpa miljön, vilket skulle kunna höja priset på plastpåsar till upp emot 7 kronor. Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är skattehöjningen ett sätt för Sverige att ta sitt globala ansvar, men organisationen Svensk Handel tror inte att en höjd skatt lösa problemen.

– Det handlar inte om att vi ska smita från något ansvar. Jag får nästan lite känslan att du är mer här för att tala i egenskap av biträdande finansminister, och jaga intäkter och skattepålagor, än som miljöpartist. Det här tror jag inte är den enskilt viktigaste åtgärden. Jag tycker inte det här är trovärdigt, jag tycker det här är ett dåligt förslag, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel, i Aktuellt.

Enligt Per Bolund handlar det dock inte om finansiering.

– Det är långt ifrån det enda förslaget vi driver för att minska problemet med nedskräpning och en förstörd miljö. Vi har tillexempel förslag på att förbjuda vissa engångsplastartiklar, att ta ut en skatt på andra för att minska användningen, att få närmare till återvinning. Det är så klart inte en fråga om finansiering, säger han.

Se debatten mellan Per Bolund  (MP) och Mats Hedenström i videoklippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer