Foto: TT

Delad ledighet = delat hushållsarbete

Uppdaterad
Publicerad

Den som tar ut mest föräldraledighet är också den som tar en större del av arbetet med att ta hand om hushållet och barnen.

Det visar en stor undersökning som Försäkringskassan presenterar i dag.

– Det är en väldigt tydlig koppling här. Ju längre kvinnan är föräldraledig, desto större andel av hushållsarbetet tar hon, säger Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan.

I de hushåll där mannen och kvinnan tar ut ungefär lika mycket av föräldraledigheten delar de också tämligen jämnt på hushållsarbetet, enligt skattningar som de intervjuade själva har gjort.

Får konsekvenser

Bland de par där kvinnan tar ut den största delen av ledigheten – som fortfarande är den klart största gruppen – gör hon också den största delen av arbetet i hushållet.

På liknande sätt förhåller det sig med det som Försäkringskassan kallar omsorgsarbetet, det vill säga i första hand att ta hand om barnen. Även här ökar mannens andel i samma mån som hans andel av föräldraledigheten ökar.

Den effekten gäller inte bara under själva ledigheten, utan ser ut att gälla generellt.

– Denna studie indikerar att hur man väljer att dela på föräldraledigheten får långsiktiga konsekvenser för hur man senare fördelar hushållsarbetet, omsorg av barn eller förvärvsarbete mellan föräldrarna, tillägger Laura Hartman.

Det statistiska sambandet är starkt, enligt Laura Hartman, som dock betonar att man inte kan visa att det ena är orsak till det andra.

Längre ledighet

Undersökningen visar också att  föräldrar är hemma betydligt längre med sina barn än den tiden de tar ut föräldrapenningsdagar för.  Både kvinnor och män förlänger föräldraledigheten med obetalda dagar. För kvinnor är den uttagna ledigheten  sex månader längre än vad de uttagna föräldradagarna ger.

Kvinnor är i genomsnitt föräldralediga (heltid och deltid) 15,3 månader men de tar bara ut föräldrapenningdagar för 9,5 månader. Män är i genomsnitt föräldralediga (heltid och deltid) i 3,8 månader, samtidigt som de tar ut föräldrapenning för 2,2 månader, enligt rapporten.

– Från annan forskning vet vi att det har betydelse på arbetsmarknaden om man är ledig ett och ett halvt år i stället för ett, säger Laura Hartmann,

Det är fortfarande kvinnor som står för den största delen av föräldraledigheten, även om uttaget har blivit något mera jämställt under de senaste tre åren.. Kvinnor står för ungefär 80 procent oavsett om man mäter den betalda eller obetalda ledigheten,  visar studien.

2003 när den andra pappamånaden infördes tog kvinnor ut 90 procent av ledigheten,  nu är det omkring 80 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.