Delseger för Systembolaget i EU-mål

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges förbud mot privatimport av alkohol via internet strider inte mot EU:s regler om fri rörlighet. Det skriver EG-domstolens generaladvokat i ett förslag till beslut.

Enligt advokaten är förbudet förenligt med EU:s regler, eftersom privat- personer kan importera alkohol via Systembolaget om dryckerna inte finns i det ordinarie sortimentet.

Ett liknande utlåtande gavs redan i våras, men sedan dess har målet flyttats till domstolens stora av- delning. Inför dess beslut krävdes därför ett nytt beslutsunderlag.

Rosengrenmålet

Målet kallas Rosengrenmålet efter den pensionerade Göteborgsläkaren Klas Rosengren som överklagade att hans importvin beslagtogs.

Enligt Rosengren är det bara omsorgen om skatteinkomsterna som gör att politikerna håller så hårt på Systembolagets monopol.

– Det känns tråkigt, utvecklingen går åt fel håll. Omsorgen och folkhälsan är bara ett svepskäl, säger Rosengren.

Besvikelse bland alkoholliberaler

För EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner (m), som verkar för friare importregler blev generaladvokatens utlåtande om Sveriges importförbud ett bakslag.

-Det är klart jag är besviken över yttrandet. Jag hoppas att domstolen fattar ett annat beslut även om det är ovanligt, säger han till SVT:s korrespondent i Bryssel.

Fjellner företräder några hundra svenskar som väckt grupptalan mot staten för att deras nätimporterade alkohol beslagtagits. Om dagens besked står sig förlorar de, säger han.

Knäckfrågan är alltså om förbudet i svensk lag mot privatimport av alkohol på annat sätt än genom införsel genom resor strider mot EU:s regler om fri rörlighet.

Svenskt monopol

Både den tidigare och den nuvarande regeringens linje är att importförbudet behövs för att upprätthålla Systembolagets försäljningsmonopol. Det svenska monopolet godkände EU:s domstol i det uppmärksammade Franzénmålet för snart tio år sedan.

Folkhälsominister Maria Larsson (kd) är ”väldigt glad” över förslaget till avgörande i målet om nätspriten och hoppas att domen när den kommer går i samma riktning.

– Det stärker den svenska alkoholpolitiken och dess möjlighet att verka, säger hon på en pressträff i samband med mötet för EU:s hälsoministrar i Bryssel.

Stora beslag

Från 2004 och framåt har tullen beslagtagit drygt 50.000 liter sprit, drygt 82.000 liter vin och närmare 174.000 liter öl som handlats via nätet. Än så länge handlar det bara om att beslag gjorts och ingen har åtalats för att ha importerat via nätet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.