Demenssjuka tar numera upp två tredjedelar av platserna på våra äldreboenden. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Demenssjuka tar över på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Demenssjuka upptar numera två tredjedelar av platserna på våra äldreboendena. Och trots att fler platser har skapats på särskilda demensboenden räcker dessa långt ifrån till.

Demenssjuka kräver mer personal och ett annat bemötande. Ändå vårdas 33.000 demensjuka på helt vanliga äldreboenden, konstaterar Alzheimertidningen i sitt senaste nummer.

Minnesförlust, aggressivitet och en benägenhet att vända på dygnet är några av de symptom som är utmärkande för demens. 

Och enligt Krister Westerlund, ordförande i Alzheimerföreningen Sverige, leder situationen till kaos.

 – Det blir kalabalik när demenssjuka vårdas ihop med normala åldringar.

Färre äldreboenden

Trots att antalet platser på så kallade demensboenden ökat från 14.000 platser år 2000 till 30.000 platser 2012 så räcker platserna långt ifrån till, visar en sammanställning i Alzheimertidningen.

Samtidigt har det totala antalet platser på äldreboenden minskat från 119.000 platser år 2000 till 90.500 platser år 2012. Det har fått till följd att två tredjedelar av vårdplatserna äldreboendena upptas av demenssjuka.

Samtidigt har anhörigas insatser i vården ökat under samma tidsperiod.

– Om Kalle, 78 år, vårdas i hemmet av Frida, 79, innebär det att hon aldrig får vila ut. Demenssjuka är ofta uppe och kutar på nätterna, konstaterar Krister Westerlund.

Siffrorna bygger på en rapport från Socialstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer