Foto: Twitter

Demokratiministerns medarbetare: AIK-VAM 1-2

Uppdaterad
Publicerad

Demokratiminister Alice Bah Kuhnkes pressekreterare Kristoffer Talltorp jämställde fotbollslaget IFK Göteborg med 90-talets nazistiska organisation Vitt ariskt motstånd, VAM. Enligt Talltorp var det en ”bitter kommentar” som han publicerade på twitter i besvikelse över AIK:s förlustmatch.

Det var efter AIK:s förlustmatch i den allsvenska guldstriden mot Göteborg som besvikelsen rann över för demokratiministerns nära medarbetare Kristoffer Talltorp. Den inbitne AIK:aren Talltorp skrev på twitter ”AIK-VAM 1-2”.

Enligt Talltorp var det en ”bitter kommentar” som syftade på IFK Göteborgs värvningsstrategi av nordiska spelare.

Han tog bort kommentarerna och publicerade en ursäkt: ”Ber om ursäkt för tidigare tweet om fotboll. Dåligt omdöme från mig i besvikelse, därför tog jag genast bort den”.

– Det var direkt felaktigt, därför tog jag bort den, säger Talltorp till SVT Nyheter.

Vitt ariskt motstånd var ett nazistiskt nätverk i Sverige i början av 90-talet. Gruppen misstänktes för ett antal grova brott. Flera av de ledande VAM-företrädarna avtjänade långa fängelsestraff för grova våldsbrott.

Fortsatt förtroende

Alice Bah Kuhnke har inte kommenterat Twitterinlägget, men Adam Bergsveen, biträdande presschef på Statsrådsberedningen och Kristoffer Talltorps chef, kallar formuleringen ”extremt olycklig”.

– Jag är glad att han insåg detta fort och tog bort tweeten.

Har ni fortsatt förtroende för honom?

– Absolut.

SVT Nyheter har sökt Alice Bah Kuhnke (MP) via regeringskansliet utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.