Vaccinexperten: Viktigast att vaccinera sig av hänsyn till andra

Uppdaterad
Publicerad

Matti Sällberg som själv närmar sig riksgruppsålder tvekar inte på frågan om han kommer att ta ett vaccin mot Coronaviruset. Sälllberg som är professor i biomedicinsk analys menar att det finns flera anledningar till att vaccinera sig. 

– För äldre kan det vara livsavgörande, för mig handlar det om minskad oro och att jag kommer kunna umgås med min äldre mamma. Viktigaste orsaken att vaccinera sig är för andras skull och för att minska smittspridningen i samhället.  

USA:s president Donald Trump menar att ett vaccin ska vara klart om tre till fyra veckor. Tveksamt tror Sällberg, men det är inte omöjligt att det kommer ett vaccin innan det amerikanska valet. 

–  Till nyår är det sannolikt att det finns ett vaccin, allt annat låter hoppfullt. Säger Matti Sällberg professor i biomedicinsk analys i Helgstudion. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.