Studie visar att fyra av fem behåller sina antikroppar

Uppdaterad
Publicerad

Vart fjärde medarbetare som hade vårdat coronapatienter på Danderyds sjukhus hade antikroppar. Bortfall av luktsinne är det symptom som är starkast förknippat med att ha bildat antikroppar.

En ny studie från Danderyds sjukhus visar att fyra av fem behåller sina antikroppar mot covid-19. Studiens artikelförfattare har samlat in provet från 2 149 medarbetare på Danderyds sjukhus och resultaten visade att 19 procent hade antikroppar mot coronaviruset.

Studiens andra fas har genomförts och nu visar resultaten att 92 procent av gruppen har testats. Enligt resultaten har 82 procent av de 405 personer som hade antikroppar i våras kvar sina antikroppar efter minst fyra månader.

Naturligt att nivåerna går ner

Sophia Hober är professor och en av de ansvariga forskarna till rapporten.

– Jag tycker det är positivt. Man kan inte förvänta sig att man har antikroppar i kroppen under en väldigt lång tid. En antikropp lever i kroppen i ungefär tre veckor så om man ska ha kvar dem så behöver cellerna producera nya hela tiden, säger Sophia Hober, professor och ansvarig forskare i SVT:s Morgonstudion och fortsätter:

– Det gör de egentligen när de behöver göra det så när man inte är exponerad för viruset så är det ganska naturligt att antikroppsnivåerna går ner.

”Viktig pusselbit”

Enligt forskarna är nyheten en viktig pusselbit för att förstå hur immunförsvaret fungerar.

– Antikropparna är en liten men viktig del av hela immunförsvaret som består också av T-celler. När antikropparna försvinner i cirkulationerna så har vi mindre antal celler som kickar igång och träffar på det här viruset igen. Vi kan inte så mycket om immunförsvaret så det här är en viktig pusselbit för att förstå det hela, säger Charlotte Thålin, läkare och ansvarig forskare.

”Blivit mindre sjuka andra gången”

Betyder det att man har antikroppar så kan man inte få sjukdomen igen men när de är borta så kan man bli exponerad för sjukdomen?

– Exakt hur sjuk man blir det vet man inte. Det har kommit få rapporter på insjuknande och de rapporter jag har läst så har individerna blivit mindre sjuka andra gången, säger Charlotte Thålin och fortsätter:

– Det kan vara för att man bli exponerad från viruset, sen står man inte på tå, man har inte antikropparna i kroppen utan de måste börja produceras och då tar det en liten stund innan det sätter igång, säger hon och tillägger att sjukdomen skulle bli mildare vid insjuknande en andra gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.