• Tekniskt meddelande:

    I natt kl. 00:00-01:00 kommer ett planerat tekniskt underhållsarbete genomföras som påverkar våra onlinetjänster. Under tiden arbetet pågår kan tjänsterna ha ett annorlunda utseende och delar av innehållet är otillgängligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I lördags deltog 1 500 frivilliga i ett experiment i tyska Leipzig, där deltagarna tittade på en konsert med artisten Tim Bendzko, i syfte att ge data kring smittpsridning av covid-19 vid större evenemang. Foto: SVT

Här deltar de i tyska coronaexperimentet

Uppdaterad
Publicerad

Över 1 500 frivilliga deltog under lördagen i ett stort konsertexperiment i Tyskland. Bland annat delades deltagarna in i olika säkerhetsnivåer och fick använda självlysande handsprit. Nu hoppas forskare att datan ska ge svar på hur covid-19 sprider sig vid större evenemang.

Forskare i Tyskland har påbörjat en stor studie om coronavirusets smittspridning vid större sport- och konsertevenemang. Detta efter att landet har rapporterat en ökning av antalet insjuknade.

I lördags deltog 1 500 frivilliga i experimentet i tyska Leipzig, där deltagarna tittade på en konsert med artisten Tim Bendzko. Totalt hölls tre framträdanden under dagen som alla hade delats in i olika säkerhetsnivåer, rapporterar bland annat BBC.

Den första simulerade ett event före pandemin utan att några säkerhetsåtgärder vidtagits. Den andra utfördes med ökade krav på handhygien och social distansering, och vid det tredje tillfället hade publikantalet halverats och ett säkerhetsavtånd på 1,5 meter införts.

Samtliga deltagare – som var i åldrarna 18-50 – hade före konserten testats negativt för covid-19, bar ansiktsmask och hade spårningsutrustning på sig för att mäta avståndet mellan besökarna.

I konsertlokalen hade också handsprit, som blir självlysande vid uv-ljus, placerats ut för att ge möjlighet att spåra vilka ytor som deltagarna vidrörde mest.

Trots att endast en tredjedel av det förväntade antalet personer dök upp är forskarna nöjda.

”Gått väldigt bra”

– Datainsamlingen har gått väldigt bra. Humöret är på topp och vi är extremt nöjda med disciplinen kring användandet av ansiktsmask och handsprit, säger forskningschefen Stefan Moritz till BBC.

Nu hoppas forskarna att studien, som har finansierats med närmare tio miljoner kronor i bidrag från de tyska delstaterna Sachsen och Sachsen-Anhalt, ska ge svar på hur covid-19 sprids vid evenemang och att den ska bana väg för möjligheten att börja med större sport- och konsertarrangemang igen.

Sångaren Tim Bedzko säger enligt BBC att lördagens konserter översteg hans förväntningar:

– Vi gillade det verkligen. Först trodde vi att det skulle bli väldigt sterilt på grund av maskerna, men det kändes överraskande bra.

– Jag hoppas att resultatet kommer hjälp oss att kunna ha konserter inför publik igen snart, säger han.

Resultatet väntas bli klart senare i höst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet