Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Desirée Jaks vinner priset.

Desirée Jaks vinner årets kock

Uppdaterad
Publicerad

Desirée Jaks, så heter Sveriges bästa kock. Det avgjordes när tävlingen Årets kock hölls under torsdagseftermiddagen i Annexet. Efter en heldag av matlagning tog hon emot sitt pris av prins Carl Philip.

28-åriga Desirée Jaks har tidigare vunnit många prestigefyllda priser för sin matlagning och till vardags jobbar hon som kreativ chef på en restaurang i Stockholm. Hon är med i kocklandslaget och på torsdagen var hon med och tävlade om titeln “Årets kock 2023”

– Det var lite som att springa ett maraton. Man ger allt. Så man blir ju helt slut men det är bara att inte sätta sig ner så håller man det uppe, säger Jaks.

Tävlingen Årets kock, SM i professionell matlagning, firar i år 40 år. Deltagarna bedömdes i fyra  olika delmoment och bland de åtta finalisterna stack Desirée ut, tycker juryordförande Jonas Dahlbom.

– Smakfulla rätter, fina rätter och presentationer, bra balans i smakerna som är jätteviktigt. Hon hade harmoniska rätter.

Två av de fyra momenten var att laga en rätt med hummer, den tredje var hemlig och presenterades för deltagarna en dag innan finalen. Under det fjärde och sista momentet skulle finalisterna laga valfri huvudrätt på sadel från rensarv.

Johan Dahlbom gillade Desirées hummerrätt bäst av alla.

– Man blev glad när man såg den och man blev glad när man åt den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.