Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) Foto: SVT

”Det är brottsoffren som har rätt beskriva”

Uppdaterad
Publicerad

Ledande politiker och tjänstemän i Nässjö vill tona ned att det skulle finnas rasistiska motiv bakom trakasserierna och våldet mot somalier i Forserum. En inställning som nu får kritik, bland annat från integrationsministern.

Erik Ullenhag (FP) säger till SVT att man måste utgå från de drabbades upplevelser.

-Är det så att somaliska föräldrar gjort bedömningen att de inte vågar släppa sina barn till skolan, och de uppfattar att de utsatts för hatbrott och rasism, då är det brottsoffren som har rätt att beskriva den verklighet man upplever.

I går öppnade kommunalrådet Anders Karlsson (C) en presskonferens med att ifrågasätta om det finns rasistiska motiv bakom trakasserierna:

-Jag vill påtala att det behöver inte alls handla om något rasistiskt dåd bara för att det är somalier inblandade. Gänget som gjort sig skyldig till dådet är kända.

”Kan inte detaljerna”
När SVT:s Smålandsnytt frågar om gänget misshandlat andra svarar kommunalrådet:

– Jag kan det inte i detalj på det sättet, jag känner till den allmänna struligheten och störningarna vi haft i Forserum.

Men han får stöd från kommunens högsta tjänsteman med integrationsansvar Helen Tarenius:

– Det är väldigt viktigt att man tittar på samhället i stort, och inte direkt tänker att det här har att göra med att man är från Somalia eller något annat land – eller att det här skulle rikta sig mot män eller mot kvinnor, utan att man ser på vad som har hänt.

Anders Karlsson (C) tog vid presskonferensen också upp att vi har skolplikt i Sverige, apropå att somalierna hållit sina barn hemma från skolan.

– Detta har tagit lite för stora proportioner kan jag tycka, men så är det och så ser vi på det i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utsatta somalier i Forserum

Mer i ämnet