Max Andersson (MP) efterlyser lagar som försvårar skatteplanering. Foto: Fredrik Hjerling och TT

EU–parlamentariker om bolagens skattetrixande: ”Det är du som får betala”

Uppdaterad
Publicerad

Storbolagens skatteplanerande kostar mångmiljardbelopp varje år. Nu höjs röster på krafttag för att få slut på skattetrixande.

– Någon annan får betala och det är folket som får stå för notan, säger EU–parlamentarikern Max Andersson (MP).

Idag släppte den gröna partigruppen i EU–parlamentet rapporten ”Tax Shopping – Exploring Zara´s tax business”, som visar hur klädjätten Inditex, med kända varumärken som Zara och Massimo Dutti genom ett sinnrikt trixande lyckas minimera sina skattekostnader med nära sex miljarder kronor mellan 2011 och 2014.

Inditex är bara ett i raden av storbolag som genom affärer med dotterbolag och transaktioner inom koncernen kan minimera skatt.  

– Det här är tydligt exempel på hur stora företag smiter från sin moraliska skyldighet att betala skatt. Små företag behöver betala, men stora företag kan välja om de vill betala eller inte. Vi behöver städa upp och införa ett system där storföretagen betalar, säger Max Andersson. 

Pengarna behövs

Enligt EU-parlamentets beräkningar går medlemsländerna miste om mellan 40 och 70 miljarder varje år på grund av företagens skatteplanering. Max Andersson, som sitter i EU-parlamentets gröna grupp, menar att de pengarna behövs för i investeringar i infrastruktur och välfärd.  

LÄS MER: Spansk klädjätte skatteplanerar för miljarder

Inditex menar å sin sida att EU-parlamentet räknat fel i rapporten. Företaget skriver i en kommentar att koncernen följer gällande lagstiftning och att man är en av de största skattebetalarna i Spanien.  

Inditex hävdar ju att de betalar skatt och följer lagarna i de länder de verkar?  

– Deras butiker i medlemsländerna gör förluster eller små vinster och pengarna som genereras i butikerna hamnar i Nederländerna och Schweiz där skatten är låg. Att tro att det är olika företag i olika länder är fel, säger Andersson.  

Men Inditex generar ju jobb i de länder där de är verksamma, har de inte rätt att skatteplanera?

– Ett svenskt klädföretag som ägs i Sverige betalar skatt. Varför ska multinationella företag med lätthet kunna smita från skatten. De anställda betalar skatt och det är jättebra, men företagen behöver inte betala, säger Andersson.

Andersson säger att man genom sin rapport hoppas sätta press på medlemsländernas regeringar för att få till en EU–gemensam lagstiftning för att försvåra för storföretagens skatteplanerande. Det parlamentet efterlyser är bland annat miniminivåer för bolagsskatter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.