”Det är en markering mot omvärlden”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssarna har tagit illa vid sig av kritiken mot antihomolagarna – därför vill de markera genom att stoppa adoptioner.

Men adoptionsproblemen kommer att lösa sig tror Sven Hirdman, diplomat och före detta ambassadör i Moskva, i en Aktuellt-intervju.

– Vad man måste göra nu är att lösa det allvarliga humanitära problemet. Jag tror att man från regeringen och ambassaden i Moskvas sida kommer att försöka lösa det här med ryska myndigheter. Ryssarna är inte omänskliga, man bör kunna lösa detta humanitära problem för de 13 barnen och adoptionsföräldrarna, säger han.

Sven Hirdman menar att ryssarna inte är omänskliga, och tror att det kommer gå bättre för Sverige än USA.

Ryskt adoptionsstopp

– De har principiella synpunkter på adoptioner och homosexualitet, men de är inte omänskliga, och Sverige har goda relationer med Ryssland. Amerikanarna hade ett motsvarande problem, men där kom det in många andra utrikespolitiska problem som vi inte har.

Varför gör Ryssland så här?

– Det är ju två frågor som går in i varandra. Dels synen på barn och adoptioner och dels synen på homosexualitet. Under Sovjettiderna har man haft en mycket restriktiv inställning till adoptioner. Ensamma barn sattes på institutioner. Men sedan under 90-talet då Ryssland hade det mycket svårt med många gatubarn började man öppna för utländska adoptioner. Men nu under senare år när Ryssland blivit rikare har man sagt av nationella skäl att vi kan ta hand om våra egna barn. Sedan kom grälet med amerikanarna och nu senast frågan om homosexualitet.

Sven Hirdman tror inte att detta har att göra med en markering mot just Sverige i det avseendet, men menar att Ryssland tagit illa vid sig av den utländska kritiken mot de nya lagarna som diskriminerar homosexuella i landet.

– Det är en markering mot omvärlden. Ryssland är ett gammeldags borgerligt samhälle och inte lika progressivt som Sverige anser sig vara. Det finns också en viss nationell och konservativ åtstramning i landet, och den officiella inställningen mot homosexualitet är mycket restriktiv. Västvärlden kritiserar Ryssland och det har man tagit mycket illa vid sig av. Kopplar man då ihop det med adoptioner till länder som tillåter samkönade par så har det blivit en clash där.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ryskt adoptionsstopp

Mer i ämnet