Lowe tvingades betala tusentals kronor innan han lyckades bryta dejtingabonnemanget Foto: SVT

Lowe lurades av dejtingsajten: ”De exploaterar folks skam”

Uppdaterad
Publicerad

Lowe fick lägga ut tusentals kronor på en dejtingsida innan han lyckades säga upp sitt abonnemang.

– De exploaterar folks skam, säger han till SVT Nyheter.

Lowe bor i Västsverige och är i 40-årsåldern. Han beskriver sig själv som en ganska van dejtare.

– Jag har träffat mina två senaste flickvänner, som jag haft långa relationer med, på dejtingsajter, så jag kan föra mig, säger han.

Sökte ingen partner

Den här gången var han dock inte ute efter något förhållande, utan sökte en sida för tillfälliga sexkontakter.

– Jag sökte mig dit för att jag ville hitta andra som bara ville ha sex, men utan att slåss i krogtumultet.

Efter efterforskningar hittade han sidan C-date, och förmedlar enligt beskrivningen ”casual dating”: ”Otvungna möten, dejting utan förpliktelser.” C-date kunde ses i tv-reklam för några år sedan och påstår att de har över 415.000 medlemmar i Sverige.

Oseriösa profiler

Lowe lockades att gå med med på en gratis provperiod. Men för att kunna chatta med andra medlemmar var han tvungen att betala. Snart insåg han dock att allt inte stod rätt till. Det var många oseriösa profiler och människor som han uppfattade som bedragare.

– En person ville att jag skulle betala en flygbiljett till Stockholm för 7.000 dollar, säger han.

Men när han ville säga upp abonnemanget visade det sig vara svårare än väntat.

”Döda” mejlformulär

– För det första finns det ingen kundtjänst. Ingen fysisk person att kontakta, och mejlformulären är ”döda”. Tänk dig ett Netflix eller ett Spotify som du inte kommer ur.

Till slut, efter att abonnemanget förnyats tre gånger över ett och ett halvt år, kunde han säga upp det genom att mejla till olika adresser, faxa och skicka brev till Luxemburg. Vid varje halvårsförnyelse drogs knappt 3.000 kronor från hans konto.

”Ett slags stöld”

– Det här är ju ett slags stöld. Anledningen till att det här fenomenet ens kan fungera är att de exploaterar zonen mellan folks behov av sex – och den skammen kommer med det. De kan bete sig som svin eftersom att folk inte vill vara öppna med det här, säger han.

C-date drivs av Interdate S.A., ett företag med adress i Luxemburg. Trots upprepade försök har det inte gått att nå Interdate för en kommentar.

Lowe heter egentligen någonting annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.