Foto: SVT

”Inte förenligt med någon barnkonvention”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket säger att man inte vet om Haddile mamma finns i Frankrike. Ändå ska tvååringen utvisas dit. Familjen som Haddile bor hos i Sverige reagerar kraftigt på intervjun med Migrationsverket i Aktuellt i fredags kväll.

Reaktionerna efter SVT:s historia om tvååriga utvisningshotade Haddile har varit många. Enligt Migrationsverket ska hon skickas ensam till Frankrike där hennes biologiska mamma kan finnas. Hadille är född i Sverige men eftersom hennes mamma uppges vara fransk medborgare så är även flickan fransyska.

–Jag blir jättearg när de gör så här. Det är inte förenligt med någon barnkonvention, det ska de inte stå och säga, säger Malén Liewehr i Broby som Haddile nu bor hos, efter att hon på SVT Play tittat på studiointervjun med Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik i Aktuellt i går kväll.

Utvisningen av Haddile

Haddile blev övergiven av sin biologiska mamma när hon bara var några veckor gammal och blev sedan placerad på familjehemmet i Broby. Engagemanget för att hon ska få stanna där sprider sig, och i dag har bland annat Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna gått ut och kommenterat fallet.

–Det är otroligt att man får ett sådant här genomslag, säger Malén Liewehr.

Men de reaktioner som familjen hittills fått har inte bara varit för stöd till Haddile.

–Det är beklämmande att man som vuxen människa kan sitta och ha åsikter om små barn, att man ska skicka iväg små barn för att de råkar vara invandrare, säger Malén Liewehr.

Fallet har också fått hård kritik av psykologer och barnorganisationer, som anser att Haddile far illa av att bryta upp från familjehemmet.

Migrationsminister Tobias Billström (M) vill inte kommentera enskilda fall. Han vill inte heller uttala sig om vad de som stiftat lagen menar med orden ”synnerligen ömmande omständigheter”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Haddile

Mer i ämnet