Högskoleprovet är en extra chans att komma in på högskolan och minst en tredjedel av studenterna ska tas in via provet.
Eftersom provet bara rangordnar de som söker, kan det ibland räcka med mycket låga resultat för att komma in på en utbildning om det inte finns någon konkurrens om platserna.
Men att införa en godkändgräns för högskoleprovet går emotgrundtanken med antagningssystemet, menar Erik Arroy, ordförande för SFS, Sveriges förenade studentkårer.
– Det är inte vem som helst som antas. Det är en person som kvalificerat sig till grundläggande behörighet genom det man gjort på gymnasieskolan. Om folk upplever att ett visst resultat är lägre än det borde vara, bygger det på okunskap om hur provet är upplagt och att man inte vet att alla som antas är godkända i gymnasieskolan, säger han.
Enligt Erik Arroy är det egentliga problemet att det är för få som söker.
– Man åtgärdar symptomet på ett problem istället för orsaken. Tycker man att det är för låga resultat får man se över kvotgruppen. I övrigt kan man fundera över hur fler kan söka utbildningen. Sen kan man fundera över hur man tycker att gymnasieskolan lyckats med att vara högskoleförberedande, säger han.
Godkändgräns delar studenterna
Lärarstudenter i Jönköping tror att låga antagningskrav lockar fel studenter. Samtidigt går åsikterna om tuffare krav för att komma in via högskoleprovet isär.
Erik Bexell och Linda Yksell har precis börjat läsa till lärare, en utbildning få vill gå och som nästan vem som helst verkar kunna komma in på.
– Tyvärr är det en bild att det är väldigt enkelt att komma in på lärarutbildningen, så det blir en sista utväg för många. Om man inte kommer in på något annat, blir det lätt lärare, säger Erik Bexell.
”Tycker det är bra”
Men på Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, där de läser, har det i höst blivit tuffare att komma in via högskoleprovet. Nu krävs det att studenten skrivit minst 0,5 på provet.
– Jag tycker att det är bra faktiskt. För det kvalitetssäkrar utbildningen på ett sätt. 0,5 är inte jättehögt samtidigt som det är en bra gräns att hålla. För jag tycker det är viktigt att vi har kompetenta lärare i framtiden, säger Erik.
Men Linda Yksell tycker att de som har högst poäng av de som söker ska komma in, oavsett hur höga de poängen är.
– Om det inte är någon annan som har högre ska det inte spela någon roll vad man har. Om man har 0,3 liksom. Det blir orättvist, säger hon.