Foto: TT

ANALYS: Det är Kristersson som ska upp till bevis

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Partiet genomgår en kris och väljarstödet är på bottennivå. Det är ett tufft utgångsläge för debuterande moderatledaren Ulf Kristersson i politiken.

Love Benigh

Politikreporter

Det var gott humör på Moderaternas extrastämma i söndags. Avgående partiledaren Anna Kinberg Batras avgångstal var helt fritt från bitterhet och hon lyckönskade den nye partiledaren. Ulf Kristersson själv lyste. Bjöd på sig själv och visade självdistans när han inför de samlade journalisterna skämtade om sin ringa längd. En kvinnlig fotograf tyckte nämligen att Kristersson blev för lång när han stod på podiet och blev intervjuad. ”Det har aldrig någon sagt förut” utbrast Kristersson glatt och stannade sedan kvar på podiet under samtliga intervjuer.

Även partimedlemmarna var glada, men man ska komma ihåg att det är samma partimedlemmar som tvingade Kinberg Batra att avgå genom att läcka uppgifter under hela våren. De anser att ett väljarstöd på 16,2 procent är uselt. Den sköna stämningen kommer snabbt försvinna om inte siffrorna förändras redan nu under hösten. 

Allvarlig trend

Förutom att väljarstödet generellt är besvärligt för partiet, så finns det en kanske ännu allvarligare trend. Moderaterna har förlorat förtroende hos väljarna när det gäller sakpolitiken. När väljarna pekar ut de tio viktigaste valfrågorna så tycker de idag inte att Moderaterna har bäst politik på något område.

Tidigare har Moderaterna ansetts ha den bästa politiken för Sveriges ekonomin och lag och ordning. Idag tycker väljarna att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har bäst politik på de områdena.

Borgerligt sår

Statsminister Stefan Löfven kommer göra vad han kan för att behålla initiativet och även öka försprånget till Moderaterna. Löfven kommer fortsätta att skrapa i det borgerliga såret som förhållandet till Sverigedemokraterna orsakar. Regeringsfrågan kommer dessutom att öka i betydelse dag för dag fram till september nästa år. 

Så uppdraget är tufft för Ulf Kristersson. Att försöka ena Alliansen i regeringsfrågan, återta initiativet i sakpolitiken och öka väljarstödet. Han har fram till valet på sig. Sen kommer både väljarnas och moderatmedlemmarnas dom.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.