”Det kommer bli en vit jul i norr men den kommer inte att bli kall”, säger sVT:s meteorolog Per Stenborg. Foto: Jon Olav Nesvold/TT

Nu blir det varmare igen: ”En ordentlig temperaturstigning”

Uppdaterad
Publicerad

I flera delar av landet står termometern på minus 20 grader. Framförallt i Norrland och Dalarna har det varit väldigt kallt. Men du kan packa ner sockorna och lägga undan fleecejackan ett tag. För först blir det varmare.

I Norrland och även Dalarna är det kallt och klart men det vänder redan under lördag kvällen då temperaturen stiger på flera platser i landet.

– Det här läget vi har haft ett tag bryts under kvällen och det sker en ordentlig temperaturstigning på nästintill 10-20 grader i vissa delar av landet, säger Per Stenborg, meteorolog på SVT Nyheter.

Så här ser förändringen i temperaturen ut under söndagen jämfört med lördagen. Foto: SVT

– Molnen i söder breder ut sig norrut och vi får en ökande vind som gör att det blandas om och mindre kall luft kommer ner. Molnen kommer fungera som ett täcker som skyddar all värme från marken att strömma ut. Det sista av den riktiga kylan försvinner under måndag kväll för landets nordligaste delar, fortsätter Per Stenborg.

Vit jul

Trots temperaturökningen får vi med all sannolikhet en vit jul i stora delar av landet. Med störst sannolikhet får norra delen av landet, med undantag för Norrlandskusten, en snörik julhelg.

– Det kommer bli en vit jul i norr men den kommer inte att bli kall, säger Per Stenborg.

Kartan visar hur stor sannolikheten är att vi får en vit jul i olika delar av landet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.