I Storuman tog sig solen inte över berget. Hur julvädret blir är ännu för tidigt att säga. Det kan komma snö även ganska långt söderut, men den kan också övergå i regn. Foto: Anna-Lena Sahlman & Gorm Kallestad/NTB/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Prognosen: Vit jul att vänta i stora delar av landet

Uppdaterad
Publicerad
Chansen till en vit jul är god i år i större delen av norra och mellersta Sverige, och kanske i de sydligare delarna också, med undantag för allra längst söderut. Det säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

– Det ligger redan ganska mycket snö nu från Dalarna och mellersta Hälsingland och norrut. Även om det kan bli lite mildare väder i slutet av nästa vecka så lär den inte smälta bort, säger Pia Hultgren.

Enligt SVT Väders nya karta som visar sannolikheten för en vit jul i landet får norra delen av landet, med undantag för Norrlandskusten, en snörik julhelg. Söder därom finns ett band där det också troligen kommer att finnas snö.

– Det är lite svårt att säga, för där kommer först lite mer snö men sedan blir det tö i slutet av nästa vecka, säger Pia Hultgren.

Så här ser sannolikheten för en vit jul ut just nu, den 13 december. Foto: SVT Väder

Ännu längre söderut på kartan kan det kanske också bli en vit jul, men risken för en grön jul ökar om det blir töväder. Sannolikheten att det finns ett snötäcke där över jul är kanske 30-40 procent, enligt Pia Hultgren.

– Men längst i söder, i Skåne och längs västkusten, lär det inte bli något snötäcke.

Nu närmast väntar en lite kallare period i hela landet, som sedan följs av mildare väder från söndag. Men hur julvädret blir är ännu för tidigt att säga. Det kan komma snö även ganska långt söderut, men den kan också övergå i regn.

– Först mot slutet av nästa vecka vet vi mer säkert hur julvädret blir, säger Pia Hultgren.

Läs allt om vädret på SVT:s vädersajt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer