Foto: Johan Nilsson/TT

Professor: ”Värmen är mycket farlig för de äldre”

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för “mycket höga temperaturer” hela veckan ut och har utfärdat en klass 1-varning med anledning av den kommande hettan.

– Värmen är mycket farlig för de äldre, säger Yngve Gustafsson, professor i geriatrik.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning med anledning av de höga temperaturer som väntas runt om i landet under de kommande dagarna.

Yngve Gustafsson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, säger att värmen kan vara mycket farlig för de äldre.

– Vid varje sådan här värmebölja så har vi en överdödlighet bland våra äldre. Det finns många delar i det här problemet.

Yngve Gustafsson berättar att när han, tillsammans med sina kollegor, tittade på äldreboenden i Umeå för några år sedan så fann de att redan från början så drack de äldre ungefär en halv liter vatten för lite om dagen.

– Då är det förstås extra viktigt att dricka när det är hög värme, säger han och fortsätter:

– Man måste också komma ihåg att gamla människor har mycket mindre vatten i kroppen.

Håll koll på vikten

Han säger även att intorkning kan vara svår att känna igen hos äldre.

– Går man ner mer än fem procent av sin kroppsvikt då är förmodligen risken för allvarlig intorkning ska inträffa väldigt snabbt. Är man inte duktig på att upptäcka intorkning skulle jag råda att man gör viktkontroller.

För att klara en allvarlig intorkning för en äldre person på ett bra sätt behövs det tillgång till dropp, berättar Yngve Gustafsson.

Tre dagar över 30 grader

SVT:s meteorolog Pia Hultgren förklarar att en klass 1-varning innebär flera dagar av hög värme.

– Det är steget över information om höga temperaturer. När man går upp i en varning så ska temperaturen vara över 30 grader i tre dagar i sträck. Det blir en ansträngning för oss människor och för allt levande, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Avsikten med varningen är att man ska kunna förbereda sig och vidta åtgärder om man är känslig för värmen.

Lokalt kan temperaturen säkert även komma upp i 34 grader på sina håll, men som det ser ut nu kommer vi inte uppdatera till en klass 2-varninguppger SMHI för TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.