Under onsdagskvällen var det debatt gällande funktionshinderpolitik. Foto: Privat

”Det handlar om livet för många som sitter i publiken”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen hålls det en funktionshinderpolitisk debatt i Göteborg där politiker framför allt ska få frågor från publiken. Arrangören vill skapa dialog eftersom hon anser att arbetet går för trögt för att stoppa ojämlikhet.

I kväll samlas politiker, tjänstemän, aktivister och invånare i Göteborg för att diskutera hur levnadsvillkoren och möjligheterna för personer med funktionsnedsättning kan förbättras. Det blir debatt i Dalheimers Hus med stadens partier inför valet.

– En stor del av kvällen går till att publiken får ställa frågor. Det är ett rum för dialog mellan politiska partier och personer med funktionsnedsättning, som kanske inte alltid får komma till tals, säger Pia Emanuelsson, ombudsman för Funktionsrätt Göteborg, som arrangerar debatten.

Inte alltid på agendan

De flesta partier i Göteborgs kommunfullmäktige deltar i debatten.

– Funktionshinderpolitiken är inte den hetaste frågan på agendan, det är ett perspektiv som glöms bort. Vi som jobbar för rättigheter för personer med funktionsnedsättning får se till att frågorna hamnar på agendan, säger Pia Emanuelsson.

Hon menar att samhället inte är jämlikt och att vissa blir lidande.

– Vi vet att livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning är väsentlig sämre på alla samhällsområden. Skillnaderna minskar för långsamt, står stilla eller rent av ökar, så att arbetet för jämlikhet för personer med funktionsnedsättning går väldigt trögt. Vi behöver fråga politikerna hur de tänker ändra på det.

Handlar om livet

Pia Emanuelsson ser det som en kamp för livet.

– Jag tycker att den här typen av samtal alltid är viktiga och har en stor betydelse. Det blir ett möte mellan politiken och de berörda invånarna där det handlar om livet för många av de som sitter i publiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.