Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s meteorolog om vädervarningarna – gul, orange och röd Foto: SVT, Johan Nilsson/TT

Det här är SMHI:s vädervarningar

Uppdaterad
Publicerad

SMHIs vädervarningar är till för att hela samhället och har fokus på förväntade konsekvenser av vädret. Varningarna utfärdas när vädret väntas medföra konsekvenser eller störningar i samhället.

I oktober 2021 bytte SMHI varningarnas utformning – från tre siffror till tre färger. Olika delar av landet är olika känslig för väderhändelser och därför är anpassade man också varningarna efter olika regioner i landet.

– Grunden är att vi vill ge både enskilda individer och lokala aktörer i samhället bättre förutsättningar för att förbereda sig på ett besvärligt väderläge. Vi vill ge ett bättre beslutsunderlag, sade Fredrik Linde, chef för prognos- och varningstjänsten vid SMHI till SVT i samband med ändringen.

För att bättre förstå de geografiska skillnaderna arbetade SMHI med en lång rad aktörer i arbetet med de nya varningarna, berättar han.

Hör SVT:s meteorolog om de tre varningsfärgerna i klippet ovan.

Det innebär varningarna

Gul varning

Den här vädervarningen kan medföra konsekvenser för samhället och vädret kan bli en fara för allmänheten. Det kan orsaka viss skada på egendom och miljö och det kan bli störningar i kollektivtrafiken. Det betyder att särskilt utsatta platser kan drabbas av allvarliga skador. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas allvarligt.

Man bör vara extra uppmärksam på hur vädret utvecklar sig på plats och göra det man kan för att minska risken för skador på sig själv och det i sin omgivning. Detta gäller i synnerhet de som vistas i ett utsatt område, eller tillhör en riskgrupp.

Orange varning

Här kan vädret medföra allvarliga konsekvenser för samhället. Vädret kan bli en fara för allmänheten och orsaka stora skador på egendom och miljö. Här finns en stor risk för störningar i olika tjänster i samhället, bland annat i kollektivtrafiken. Det gäller att vara än mer vaksam, och särskilt känsliga grupper och personer kan drabbas mycket allvarligt.

Om en orange varning utfärdas bör man överväga att avstå från aktiviteter som kan medföra väderrelaterade risker.

Röd varning

Röd varning innebär att vädret kan medföra mycket allvarliga konsekvenser för samhället. Vädret kan bli en stor fara för allmänheten och orsaka mycket allvarliga skador på egendom och miljö. Och risken för omfattande störningar på till exempel kollektivtrafik och blåljusverksamhet är stor.

Du bör avstå helt från aktiviteter som innebär att du är utsatt för risker som vädret kan medföra. Och du bör göra vad du kan för att minska risken för skador på dig själv, din omgivning och din egendom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.