Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vapenexperten berätta om varför Ukrainas utrikesminister så gärna vill ha den svenska artillerisystemet. Foto: SVT/Regeringen

Här är artilleriet som Ukraina vill få från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Halva paketet av stöd till Ukraina kommer att bestå av vapen, men vilka är ännu inte offentligt. Högst upp på önskelistan tycktes det svenska artilleriet ”Archer” stå.

– Det bästa Sverige kan göra för vårt försvar den närmaste tiden är att ge oss det berömda, självgående, artillerisystemet Archer, sade Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på en pressträff.

Sverige kommer ge ett stödpaket till Ukraina värt en miljard svenska kronor. Halva paketet kommer att bestå av vapen. Men vilka det blir kommer att meddelas ”inom kort”.

Archer är ett modernt artilleri som tillverkats av BAE Systems Bofors AB för den svenska armén. En stor fördel med systemet är enligt Rein Pella, lärare i vapenteknik på Försvarshögskolan, att det går väldigt snabbt att stanna och skjuta och sedan åka vidare, det som kallas att omgruppera.

– Från att man stannar och kan skjuta så är det knappt 30 sekunder, säger han.

Enligt honom gör det här att det blir svårare för en motståndare att slå ut artilleriet.

– Det är svårt att bekämpa ett rörligt system.

Avancerat system

Samtidigt är det ett väldigt avancerat system som kräver mycket underhåll. Vilket kan göra det svårt för Ukraina att använda det optimalt på kort tid.

– Skulle de få Archer så är det i särklass det mest avancerade system de fått i form av teknik och hur systemet drivs, konstaterar Rein Pella.

Sverige har i dagsläget 48 archer-pjäser. Inom kort kommer det att utökas till 72 stycken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet