Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jimmie Åkesson i intervjuades i SVT:s ”Mats möter” efter sitt möte med Ulf Kristersson Foto: Tomas Hallstan/SVT

Åkesson: ”Uppenbara möjligheter att göra något gemensamt”

Uppdaterad
Publicerad

Slopad straffrabatt för unga och tillträdesförbud till butiker, är två av de frågor som Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) har diskuterat under sitt första direkta möte under onsdagen.
– Jag utesluter inte att vi ska få majoritet i riksdagen för de här förslagen, säger Jimmie Åkesson i SVT:s Mats möter.

Kriminalpolitiken, migrationspolitiken och energipolitiken har avhandlats mellan de två partiledarna, berättar Åkesson för SVT:s Mats Knutson i programmet Mats möter.

– Det finns ju uppenbara möjligheter att göra något gemensamt, inte minst i energipolitiken och kriminalpolitiken där vi har en möjlighet att faktiskt skriva lag i riksdagen och få igenom den, säger Jimmie Åkesson.

”En välsignelse från båda partierna”

Åkesson säger att det nu mer konkreta samarbetet mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna har ”en välsignelse från båda partierna”. Vad som konkret kommer att komma ut ur samtalet kommer väljarna att bli ”varse om ganska snart.”

– Min bedömning är att det var ett konstruktivt första möte.

Jimmie Åkesson har länge talat om att ett nytt konservativt block bör skapas där Sverigedemokraterna är en del. Han menar att det är en naturlig utveckling att samla oppositionen men att det är en bra bit kvar till ett formellt blocksamarbete.

– Oppositionen måste vara offensiv, inte minst nu i relation till januariöverenskommelsen och den vänsterliberala majoritet som nu styr Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mats möter

Mer i ämnet