Polis Fredrik Ehrström förklarar vilka regler man måste följa när man kör elsparkcyklar. Foto: Mersiha Ajdinovic/ SVT

Polisen förklarar: Det här gäller för elsparkcyklar

Uppdaterad
Publicerad

De är en allt vanligare del av stadsbilden i svenska städer, och kanske var du en av dem som tog en elsparkcykel till jobbet eller skolan i morse? Men hur bra koll har du egentligen på vilka regler som gäller?

—Orsakar man en olycka i trafiken, då blir man också ansvarig, påminner Fredrik Ehrström, yttre befäl Södermalmspolisen i Stockholm

Elsparkcyklar klassas olika beroende på hur stark motor de har. De som kan gå fortare än 20 kilometer i timmen klassas som moped, medan de som klarar max den hastigheten räknas som cykel och då gäller samma regler som för cykel. Att köra mot rött kan ge 1500 kronor i böter och åker ni mer än en på samma elsparkcykel – 500 kronor.

Men var får du köra, vilken utrustning krävs och hur mycket alkohol får du egentligen ha druckit för att få köra en elsparkcykel i max 20 kilometer i timmen? Det förklarar Fredrik Erhström i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.