Hör Fredrik Ehrström, yttre befäl hos polisen berätta om insatsen Foto: Kovan Alshawish

Polisen stoppade 50 personer på cykel och elsparkcykel – på en halvtimme

Uppdaterad
Publicerad

På bara en halvtimme stoppades 50 personer som körde olagligt på elsparkcykel och cykel i Stockholm. SVT Stockholm följde med när polisen gjorde insatsen – och det blev en svettig tillställning.

I veckan hade polisen en insats vid Skeppsbron i Gamla stan, mot cyklister och elsparkscyklister som åkte två på samma fordon och åkte mot rött.

Under den halvtimmeslånga insatsen uppskattar polisen att omkring 50 personer stoppades för att de bröt mot reglerna. Det var så många att polisen inte ens hann bötfälla alla. Nya lagbrytare dök upp samtidigt som polisen skrev ut böter, vilket resulterade i en muntlig tillsägelse till de åkare som polisen inte hann med att bötfälla. Av 50 personer som stoppades fick 14 personer böter.

– Insatsen går ut på att få färre döda och skadade i trafiken, men det finns också ett behov av att informera. Målet är inte att bötfälla så många som möjligt, utan att informera, säger yttre befäl Fredrik Ehrström på Södermalmspolisen.

Hamnar i belastningsregistret

Åker man mot rött så är boten på 1 500 kronor, och för de som åker fler än en kostar det 500 kronor per person. Utöver boten hamnar man i belastningsregistret i fem år.

– Något jag tror inte så många åkare har koll på är att man inte ”bara” får böter om man inte följer reglerna, utan att man hamnar i även belastningsregistret, säger Fredrik Ehrström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.