Vilka förutsättningar krävs för att man ska få en tredje vaccindos nu? Vaccinforskaren Jan Holmgren förklarar. Foto: Johan Nilsson/TT samt SVT

Det här krävs för att få en tredje dos vaccin

Publicerad

Från första september erbjuds vissa grupper i samhället en boosterdos vaccin som ska fungera som ett extra skydd mot covid-19. Men vilka omfattas och när kan resten av befolkningen få en påfyllnadsdos? Vaccinforskaren Jan Holmgren reder ut.

Det är patientgrupper med kraftigt nedsatt immunförsvar som sedan 1 september erbjuds en tredje dos coronavaccin, efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten, som samrått med Vetenskapsakademiens expertgrupp om covid-19.

Det kan röra sig om personer som har allvarlig medfödd immunbrist eller som har nedsatt immunförsvar på grund av till exempel dialysbehandling, avancerad hiv eller behandling mot autoimmuna sjukdomar.

Coronapandemin

– Det finns både personer som har medfödda immunbristsjukdomar och personer som behandlas med läkemedel som sänker immunförsvaret, till exempel vid organtransplantation. De svarar sämre på de första två doserna av och har ett extra stort behov av en tredje snabb påfyllnadsdos, säger vaccinforskaren Jan Holmgren vid Göteborgs universitet, som ingår i expertgruppen.

Vaccinskyddet klingar av

I faktarutan nedan kan du se samtliga grupper som berörs. Enligt bedömningen rör det sig om minst 40 000 personer över 18 år som kan rekommenderas en tredje dos efter bedömning av läkare.

– Det kommer finnas ett behov av påfyllnadsdos för sjukvårdspersonal som är direkt utsatt för covidsmitta som också hör till de som fick vaccin tidigast i Sverige, där det finns risk att vaccinskyddet håller på att klinga av. Samma sak gäller för äldre personer, som bor på särskilt boende eller har hemsjukvård, säger Jan Holmgren.

Beslut om vilka ytterligare grupper som kommer att beröras väntas i närtid, enligt Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

Kan bli som influensavaccin

Under nästa år bör man börja vaccinera om de äldre över 65 år, menar Vetenskapsakademiens expertgrupp och längre fram även resten av befolkningen. Förhoppningen är att det i takt med att vaccinen utvecklas och blir bättre, ska krävas färre påfyllningsdoser.

– Sannolikheten är stor att vi kommer att ha covid i åtskilliga år framöver och att det blir ungefär som influensavaccin. Om det blir varje år eller går att hålla längre intervall beror på vilka nya vacciner som kommer fram, säger Jan Holmgren.

Här är grupperna som just nu erbjuds tredje dos

  • Genomgången organtransplantation med pågående medicinering med immunnedsättande läkemedel, oavsett tid efter transplantation.
  • Genomgången stamcellstransplantation med stamceller från en donator de senaste 3 åren, eller med en pågående graft versus host- sjukdom (GvH, en transplantat- mot värden- reaktion) som kräver immunhämmande behandling.
  • Patienter med ett kraftigt nedsatt immunförsvar som genomgått CAR T-cells behandling (en typ av cancerbehandling).
  • Primär allvarlig immundefekt.
  • Aktuell eller nyligen genomgången immunnedsättande behandling för en cancersjukdom, med kvarvarande allvarlig påverkan på immunförsvaret.
  • Aktuell pågående behandling som nedsätter immunsvaret kraftigt, t.ex. vid autoimmuna sjukdomar.
  • Patienter som genomgår dialysbehandling och patienter med kronisk njursjukdom stadium 5.
  • Avancerad hiv.
  • Individer som utifrån patientansvarig specialistläkare bedöms ha en allvarlig påverkan på immunförsvaret och som inte omfattas ovan.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet