Forskaren: ”Kan behövas fyra till fem vaccindoser”

Uppdaterad
Publicerad

Så kallade boosterdoser är nödvändiga för att stoppa pandemin. Det säger vaccinforskaren Matti Sällberg i SVT:s Morgonstudion. Och enligt Sällberg lär det bli fler än tre.

– Det är inte omöjligt att vi kommer att behöva fyra eller fem doser.

Bör Sverige införa en tredje dos vaccin för de över 65? Frågan har väckts på nytt i veckan efter att Kungliga Vetenskapsakademin släppt en rapport på ämnet. Enligt organisationens expertgrupp bör Sverige dela ut så kallade boosterdoser för äldre redan inom nio månader.

Fyra eller fem doser

Enligt Matti Sällberg, vaccinforskare på Karolinska Institutet, lär det inte räcka med tre doser.

– Det är troligt att vi kommer att behöva ge fyra eller fem doser. Frågan är bara när de ska delas ut, säger han i SVT:s Morgonstudion.

En tredje dos för de över 65 kan bli aktuellt efter årsskiftet, tror han. Och när det gäller de yngre åldersgrupperna vill han inte utesluta behovet av extradoser i framtiden.

– Det är inte ett dugg konstigt att inkludera även yngre grupper. Alla vet att det här inte kommer att försvinna och att vi kommer att behöva vaccin under en ganska lång tid framöver.

WHO larmar

Enligt världshälsoorganisationen, WHO, bör de så kallade boosterdoserna delas ut först när världens utvecklingsländer fått ta del av vaccinet. Helt rimligt, anser Matti Sällberg.

– Men när man talar om en tredje dos i Sverige så handlar det om de i riskgrupp. Den gruppen är så liten att det inte kommer att ta av vaccinerna som ska till utvecklingsländer, säger han.

Matti Sällberg är delägare i företaget Svenska Vaccinfabriken som framställer vaccin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.