Regioner i landet är beredda inför en tredje dos – men inväntar mer detaljer kring vacceringen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regionerna står redo inför tredje vaccindos

Uppdaterad
Publicerad

I veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att en tredje påfyllnadsdos kan komma att ges i höst till personer i riskgrupp. Flera regioner står redo – men inväntar mer information innan de kan börja planera inför vaccinering med en tredje dos.  

Folkhälsomyndighetens besked i veckan var också att en majoritet av befolkningen troligtvis kommer erbjudas en tredje vaccindos mot covid-19 under 2022. 

SVT Nyheter har varit i kontakt med ett antal regioner, där samtliga uppger att de inväntar mer detaljer kring beskedet.

Region Skåne uppger att regionen förbereder sig för en eventuell påfyllnadsdos till vissa grupper redan i höst samt en tredje dos till större grupper under 2022 genom att bland annat säkra kringutrustning för dessa vaccinationer och se över organisationen.  

– Naturligtvis vill vi ha beslut i frågan från Folkhälsomyndigheten så snart som möjligt för att kunna planera mer i detalj, skriver vaccinsamordnaren och biträdande smittskyddsläkare Per Hagstam, i ett mejl.

Inväntar detaljer

Flera regioner inväntar mer tydligt besked gällande en tredje dos. Bland annat Västra Götaland.
 
– Eftersom det är en information som kom ut denna veckan har vi inte planerat klart runt detta, säger vaccinsamordnare Kristine Rygge, och svarar också att regionen är beredd att vaccinera.

– Absolut. Skulle vi få uppdraget att ge en tredje dos redan i höst kommer vi rigga för det.

Region Uppsala uppger också att man inväntar mer tydliga besked. Bland annat när det kommer till vilken typ av vaccin som skulle användas vid en tredje dos och vad som ska gälla kring vaccineringen. 

”Beredda att vaccinera”

Region Örebro län har tidigare sagt till SVT Nyheter Örebro att de inte heller kan ge några besked kring hur vaccineringen ska gå till.

– Vi har bett om informationen men inte fått någon – än. Trots att vi har frågat, säger Inger Nordin Olsson som är vaccinationssamordnare.

I Region Norrbotten väntar man också på fler detaljer.
 
– Vi kan inte planera så mycket detaljer eftersom vi inte vet vilka och när och om det är aktuellt i höst, samtidigt har vi förstått att det är stor sannolikt att det blir så, då är vi också beredda att vaccinera, säger vaccinsamordnaren Pia Näsvall. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer