Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten. Foto: Pontus Lundahl/TT

FHM öppnar för tredje vaccindos mot covid-19 nästa år

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av Sveriges befolkning kommer troligen att erbjudas en tredje vaccindos mot covid-19 under 2022, meddelar Folkhälsomyndigheten på tisdagen. Men redan i höst kan personer som ingår i riskgrupper komma att få en påfyllnadsdos.

Den tredje dosen kommer förmodligen att ges till ”en större andel” av befolkningen, skriver FHM på sin hemsida.

”Men omfattningen är i dagsläget oklar och beror bland annat på eventuella nya virusvarianter samt på vad olika forskningsstudier kommer att visa om vaccinernas skyddseffekt över tid”.

Vissa personer, som ingår i riskgrupper, kan eventuellt få en påfyllnadsdos redan i höst. Här handlar det i första hand om äldre personer som bor på särskilda boenden, personer över 80 år, liksom personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

– Bedömningen är att det inte är möjligt att utrota viruset och därför bör vaccinationsarbetet vara långsiktigt och inriktat på att minska allvarlig sjukdom och död. Det är fortsatt viktigt att vi har ett särskilt fokus på vaccination av grupper och boende i geografiska områden med låg vaccinationstäckning, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, i ett pressmeddelande.

Den pågående, breda vaccineringen av Sveriges befolkning bedöms vara klar under hösten 2021. Därefter kommer främst 16-17-åringar, samt vuxna som ännu inte vaccinerat sig, att erbjudas vaccination.

Tillgången på vaccin kommer att vara god under en ”lång tid framöver”, hävdar FHM.

Här kan du se grafik över hur många som vaccinerats i Sverige just nu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet reder SVT:s reporter ut vad det är för skillnad mellan de olika vaccinen tillsammans med vaccinexperten Matti Sällberg. Foto: SVT/Oscar Gyllander

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer