Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare. Foto: Mikael Fritzon / TT / Region Örebro län

Tredje vaccindosen kan bli redan i höst – men ännu oklart hur den ska ges

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens (FHM:s) besked om en tredje vaccindos mot covid-19 kommer inte som någon överraskning för vaccinationssamordnaren i Region Örebro län. Däremot saknas direktiv om hur vaccineringen ska gå till.

På tisdagen aviserade Folkhälsomyndigheten att en tredje dos av vaccin mot covid-19 kan komma att ges till personer i vissa riskgrupper redan i höst. Större delen av befolkningen kommer sedan förmodligen att erbjudas en påfyllning under nästa år.

Men på Region Örebro län kan man samma dag inte ge några besked om hur vaccineringen ska gå till. Några sådana direktiv har man nämligen inte fått.

– Vi har bett om informationen men inte fått någon – än, säger Inger Nordin Olsson som är vaccinationssamordnare. Trots att vi har frågat.

Utfasning av vaccinationsnoder

Den tidigare planen var att fasa över vaccineringen under hösten till ordinarie vårdinrättningar som vårdcentraler, vaccinationsmottagningar och hemsjukvård i länet.

– Hur de sen väljer att lägga upp det hela kan jag inte svara på, säger Inger Nordin Olsson.

Den nuvarande organisationen med vaccinationsnoder på fem platser skulle bara vara igång september ut men regionen har kontrakt på de flesta lokaler som använts året ut.

En tredje dos ingen överraskning

Vad som nu kommer att ske är oklart men att det skulle bli en tredje dos vaccin kommer inte som en överraskning menar vaccinationssamordnaren.

– Det har det ju pratats om ett tag så det visste vi, vad vi saknar är helt enkelt direktiv om hur den ska ges till befolkningen.

• Personer på särskilt boende

• Personer som är över 80 år

• Personer med kraftigt nedsatt immunförsvar

Källa: FHM

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet