Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders Hansen reda ut vad som händer när du har ”flow”. Foto: Din hjärna/SVT

Det här händer i hjärnan när du har kreativt “flow”

Publicerad

Tillståndet “flow” kan gå under många namn. Inspiration, att vara i zonen eller att få feeling. Läkaren och programledaren Anders Hansen visar vad det är som händer i hjärnan när vi får så kallat flow. 

– Man kan gissa att den kokar av aktivitet, men det är precis tvärtom.

De flesta människor kan relatera till känslan av att vara helt uppslukad av en aktivitet. Att tiden kan springa iväg utan att man märker av det och att man blir näst intill manisk.  

Anders Hansen, överläkare och programledare för ”Din hjärna”, har tre handfasta tips för att lättare få flow. Till att börja med bör man utföra en uppgift som är svår, men som man ändå behärskar.  

– Flow är ett tillstånd mellan att något är för lätt och ångest att det är för svårt, säger han.  

Dessutom blir det lättare om man plockar bort möjliga distraktioner och ser till att ha sovit och ätit ordentligt. Sömnbrist och hunger dödar flow, enligt Hansen.

Minskad hjärnaktivitet 

Trots att produktiviteten ökar för de flesta så minskar hjärnaktiviteten. Anders Hansen reder ut exakt vad det är som händer i hjärnan när vi hamnar i detta tillstånd. Se mer i klippet ovan.  

Se Din hjärna på SVT Play, eller tisdagar klockan 20:00 i SVT1. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.